Witte wijn
Riesling Smaragd Ried Goldberg • Weingut Frischengruber | 2017
Intense neus van gele rijpe exotische vruchten met een vleugje bloesem-honing, fijne appeltjes en een touch van gekonfijte sinaasappel. Sappig, elegant met frisse zuren en mooi gebalanceerd zoet. In de afdronk mango en citroen.
Wijn-spijs: poké bowl met zalm
Sauvignon Blanc Hochsulz • Skoff Original | 2017
De wijn uit deze top Lage stuift het glas uit. De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, limoen en wilde perzik met ook een aangename ‘groenige’ touch. De kruidige geuren en smaken van laurierblad, peper en kruidnagel maken het feestje in je neus en mond compleet. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-Spijs: Indiase kip met garam masala / pasta met een sterke geitenkaas, limoen en groene groentes zoals groene asperges, broccoli, koolrabi.
Sauvignon Blanc Royal • Skoff Original | 2017
Intense geur van fris tropisch fruit en rijp citrusfruit, zoals ananas, limoen en passievrucht, met een aangename grassige touch én, zeer kenmerkend voor de Royal-lijn, aroma’s van kruidnagel, butterscotch, vanille en geroosterde noten. Een zeer complexe gespierde Sauvignon Blanc met frisse zuren, stevige body, een enorme lengte en rijpingspotentieel! Super spannend glas wijn, gastronomisch zeer breed inzetbaar.
Wijn-Spijs: Gebakken zalm met pesto (en pasta)
Grüner Veltliner Federspiel Ried Steiger • Weingut Frischengruber | 2019
Intense neus van peer, rijpe appel, abrikoos, bloesem, vers gemaaid gras en een hint van peper en bloemenhoning. In de mond komen in aanvulling hierop ook smaken van citroensap en grapefruit naar voren. Sappige wijn met goed gebalanceerde zuren die door de lagering op de lie ook een ronder mondgevoel heeft.
Wijn-spijs: Zalmforel en papillotte met ansjovis, dille en citroen. Mosselen met witte wijn.
Grüner Veltliner Smaragd Kreuzberg • Weingut Frischengruber | 2018
Fantastisch voorbeeld van een elegante Grüner Veltliner Smaragd. Aroma\'s van gele appel, nectarine, mandarijn, grapefruitzeste, natte steen, peper en groene kruiden dartelen in het glas. Mondvullend maar tegelijkertijd ook sappig door de fijne zuren. Drink deze wijn niet te koel en in een groot glas en geniet nog meer van deze zeer complexe wijn en de geweldig lange afdronk. Een wijn met een enorm bewaarpotentieel.
Wijn-spijs: Gebakken forel met amandeltjes. Salade niçoise met verse tonijn
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2020
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: fruitige aroma’s van rijpe peer, abrikoos en grapefruit aangevuld met sinaasappelbloesem en kardemom. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: gegrilde tonijn met watermeloen, zwarte olijf en munt
Rotgipfler Anninger • Stadlmann | 2020
Een verrassende combinatie van intense aroma’s zoals perzik, rijpe appel, kweepeer, bloesem en honing met een kruidige ondertoon toont meteen de kracht van dit bijzondere druivenras. In de smaak herkennen we eveneens dit samenspel van fruit en kruidigheid. De intensiteit, het smaaktype en de aangenaam lange afdronk zorgen voor een brede gastronomische inzetbaarheid.
Wijn-spijs: Kruidige Marokkaanse couscous met kip en rozijn.
Sauvignon Blanc DAC • Skoff Original | 2020
Stuivende neus vol limoen, kruisbes, rode appel, perzik en passievrucht met een vleugje vers gemaaid gras en vlier. Fris mondgevoel waarin limoen en kruisbes qua aroma’s de boventoon voeren met een aangenaam bittertje in de sappige afdronk.
Wijn-spijs: salade met groene asperges en mozzarella di bufala. Zalmforel en papillotte met dille en limoen.
Gewürztraminer Kranach • Skoff Original | 2017
Spannende neus met lychee, rozen, perzik en mango maar ook een hint van witte rozijnen, gedroogde peer, honing en gebakken abrikozen. Sappige en delicate smaak waarin tropisch fruit en bloemen een mooi duo vormen.
Wijn-spijs: Pittige Thaise curry
Le Loup • Domein Beau Marais | 2020
Tropisch fruit, perzik en appel stijgen op uit het glas, aangevuld met aroma’s van room, toast en ceder. In de mond voegt grapefruit hier nog een aangenaam fruitig bittertje aan toe. De perfecte balans tussen romigheid en zuren en de lange afdronk maken deze verrassende blend tot een heerlijke wijn.
Wijn-spijs: Tajine van kip, couscous en ras el hanout
Chardonnay Alte Reben • Weingut Achs | 2019
Dit is het type Chardonnay dat je bij Alte Reben én Paul Achs verwacht. De perfecte balans tussen geconcentreerde maar toch elegante fruitsmaken en een spannende kruidigheid, tussen frisse zuren en een aangename body, met bovendien een lange afdronk. Aroma’s van peer (inclusief schil!), appel en mandarijn krijgen gezelschap van een complexe mix van ceder, kruidnagel, kaneel en toast. In de smaak komt hier nog een limoentje en tegelijkertijd iets romigs met een kleine touch butterscotch bij. Gun deze wijn een groot glas (of kies zelfs voor karafferen) en serveer niet te koud.
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Chardonnay Goud (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2018
Zeer complexe wijn met onder andere aroma\'s van vanille, kruidnagel, butterscotch, geroosterde walnoten, appel en perzik met een impressie van versgebakken appeltaart. Zeer aangename balans tussen de fijne zuren en de molligheid van de wijn. Alle aroma\'s zijn prachtig versmolten en de fruittoetsen en de goed verweven houttoets blijven maar doorgaan in de schitterende lange afdronk. Serveren in een groot glas en niet te koud voor optimaal drinkgenot!
Wijn-spijs: gebakken zeewolf met zuurkool en schuim van cèpes, kippendij van de houtskoolgrill met paddenstoelenrisotto
Chardonnay Blauw (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2019
Elegante Chardonnay waarbij fruitaroma’s zoals appel, citroen en perzik mooi aangevuld worden door secundaire tonen waaronder toast, kruidnagel, room en een vleug vanille. In de mond treden de frisse smaken meer op de voorgrond: citroensap, peer en iets van citroenyoghurt, ondersteund door de opwekkende zuren. Deze verlenen de wijn elegantie en dragen bij aan een mooie afdronk.
Wijn-spijs: gebakken heilbot met beurre blanc. Geroosterde boerenkool met yoghurtsausje van groene kruiden
Albarino • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Een stuivend glas Albariño uit het Belgische Hageland. Limoen, appel, kruisbes, vlier, perzik en vers gemaaid gras knallen uit het glas en nodigen uit tot een slok (en meer). In de mond komen deze frisse aroma’s helemaal tot hun recht in combinatie met de frisse zuren, hetgeen ook voor een lange fruitige afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Fruits de mers. Pasta met raapsteeltjes en verse geitenkaas
Grüner Veltliner • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Deze Belgische Grüner Veltliner heeft een fruitige neus waarin aroma’s van peer, perzik, een pepertje en een vleugje (fruit)yoghurt de hoofdrol spelen. In de mond komen frisse aroma’s zoals appel, citroen en grapefruit sterker naar voren, wat voor een aangename balans zorgt in samenspel met het rondere mondgevoel.
Wijn-spijs: Salade gegrilde kip / Backhendl :). Pasta scampi
Rivaner (Müller-Thurgau) • Hoeve Nekum | 2021
Verleidelijke fruitige neus vol peer, gele appel en witte perzik met zelfs een vleugje tropisch fruit maar vooral ook heerlijke tonen van bloesem. In de mond vult een opwekkend bittertje de fijne zuren en de fruitige en bloemige aroma’s mooi aan.
Wijn-spijs: garnalenslaatje. Veldsla, framboos, verse geitenkaas
Auxerrois • Overst Voerendaal | 2021
Aroma’s van appel, citroen, bloesem en natte steen met een kleine hartige touch van brooddeeg die voor extra spanning zorgt. In de mond iets meer nadruk op de citrustonen, mede door de frisse zuren die fijn gebalanceerd worden door een iets ronder mondgevoel.
Wijn-spijs: asperge met beurre blanc, zeebaars en lamsoor
Müller-Thurgau • Overst Voerendaal | 2021
De geur van deze wijn doet denken aan een wandeling tussen de hoogstamfruitbomen: verleidelijke aroma’s van bloesem, appel en peer. Ook valt er nog een kleine tropische touch te ontdekken in de vorm van mango. In de smaak spelen de aangename zuren, een klein restzoetje en een mooi grapefruitbittertje een aangenaam spel.
Wijn-spijs: ceviche van zalm. salade met garnaal en limoendressing
Chardonnay Prestige • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Na het genot van de intense neus vol kokos, butterscotch, vanille, kruidnagel, fudge, perzik en ananas volgt een slok van deze romige witte wijn. Ook in de smaak voeren de secundaire aroma’s de boventoon waarbij kokoskoekjes en appeltaart een aanvulling zijn op de geur. De balans tussen de frisse zuren en romige structuur en de lange afdronk laten zien dat de naam Chardonnay Prestige terecht gekozen is. Drink de wijn niet te koel en uit een groter glas om optimaal te genieten van de verscheidenheid aan aroma’s.
Wijn-spijs: stoof van kalf met champignon en room. Gegrilde kalkoen met saus van zachte Thaise curry (kokosmelk!)
Riesling Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2018
Deze Riesling laat zien welk potentieel dit druivenras, in deze klasse, uit dit topgebied heeft. Zeer complex met aroma’s van rode appel, perzik, ananas, bloesem en citroen maar zeker ook gedroogde bloemen, citroenzeste, gedroogde appel en een onmiskenbare hint van petrol. Fijne zuren, geweldige balans en lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Coq au Riesling
Riesling Smaragd Ried Loibenberg • Weingut Frischengruber | 2021
Aangename neus van appel, citroenzeste, sinaasappelbloesem, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen. De hoge zuren verlenen de wijn een heerlijke frisheid, elegantie en lange afdronk terwijl tegelijkertijd de rijpheid van het fruit voor een aangename body zorgt. Nu al spannend maar met heel veel rijpingspotentieel.
Wijn-spijs: ceviche van schol met limoen, avocado en lamsoor
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2021
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: rijpe peer (inclusief schil!), perzik en appel aangevuld met kaneel en matcha. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op met als aanvullend aroma bittersinaasappel. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: geschroeide kreeft met jus op basis van bisque
Zierfandler Mandel-Höh • Stadlmann | 2020
Indrukwekkend voorbeeld van top Zierfandler! Geurige neus vol gekonfijte abrikoos, kweepeer, pistache, witte peper, honing, nougat en sinaasappelbloesem. Geconcentreerde wijn met zeer aangename balans tussen zuren en rond mondgevoel met een eindeloze complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde zalm met lichte sojasaus en Oosterse garnituur
Riesling Smaragd Kreuzberg • Weingut Frischengruber | 2021
Fantastisch voorbeeld van een elegante Riesling Smaragd. Delicate neus van appel, citroenzeste, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen en versgemaaid gras. De smaakconcentratie door de leeftijd van de stokken en de hoge zuren door de perfecte ligging van deze wijngaard zorgen voor een complexe wijn met een enorm bewaarpotentieel.
Wijn-spijs: Salade Waldorf met knolselderij, appel, gerookte kip en walnoot met frisse citrusdressing
Chardonnay Ried Bandkräftn • Weingut 'ET' Triebaumer| 2019
Een verrassende Chardonnay in de stijl van ET: elegant met veel fruit, maar tegelijkertijd ook kruidig en aards. Aroma’s van geroosterde amandel, kruidnagel, ceder, grapefruit, gedroogde appel, kumquat en een hint van bosgrond. Alle aroma\'s zijn prachtig versmolten en de aangename frisse fruitzuren dragen de wijn in de schitterende lange afdronk. Kortom een grote wijn met een geweldige complexiteit. Serveren in een groot glas en niet te koud voor optimaal drinkgenot!
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper.
Grüner Veltliner DAC Reserve Kellerberg • Weingut Gschweicher| 2021
Aanvankelijk een relatief ingetogen neus, maar de wijn onthult steeds een beetje meer: mango rode appel, perzik, ananas, citroen maar ook een kruidige hint en een vleug toast. Een romiger mondgevoel en tegelijkertijd frisse zuren maken dit tot een aangename wijn om te drinken, ook vanwege de lange afdronk.
Wijn-spijs: quiche met zalm en broccoli
Roter Traminer Mühlberg • Weingut Gschweicher| 2021
Intense neus die meteen verraadt uit welke familie dit druivenras afkomstig is: rozen, lychee, rijpe peer, perzik, bloesem. De verrassing komt echter bij het proeven van de wijn: de elegantie! Door de frisse zuren voelt je mond na elke slok weer schoon aan, terwijl die heerlijke aroma’s wel lang blijven hangen. Verleidelijk glas wijn!
Wijn-spijs: Indiase dahl
Chardonnay Royal • Skoff Original | 2011
Met recht een Royal! Exotisch fruit zoals mango en papaja, aangevuld met een flinke dosis vanille, beurre noisette, butterscotch maar ook zeer intrigerende rijpingsaroma’s zoals gedroogde mango en abrikoos, amandel, nootmuskaat, gekonfijte citroenschil en een vleugje gember. De romige structuur wordt in balans gehouden door de aangename zuren waardoor het aromapalet mooi gedragen wordt en body en afdronk staan als een huis. Zeer complexe wijn met een eindeloze afdronk.
Wijn-spijs: Gegrilde kalfshaas met gepofte knolselderij en crème van cèpes