Witte wijn
Chardonnay - Auxerrois • Gloire de Duras | 2022
Pinot Gris • Domein de Wijngaardsberg | 2023
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Riesling Smaragd Ried Loibenberg • Weingut Frischengruber | 2021
Complexe aroma’s van mandarijn, kumquat, gele appel, maracuja, citroenzeste, natte steen, abrikoos en sinaasappelbloesem met in de neus al de eerste rijpingstonen zoals gedroogde abrikoos, gekonfijte citroen en gebakken appel. De hoge zuren verlenen de wijn een heerlijke frisheid, elegantie en lange afdronk terwijl tegelijkertijd de rijpheid van het fruit voor een aangename body zorgt. Nu al spannend maar met heel veel rijpingspotentieel.
Wijn-spijs: ceviche van schol met limoen, avocado en lamsoor
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2021
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: rijpe peer (inclusief schil!), perzik en appel aangevuld met kaneel en matcha. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op met als aanvullend aroma bittersinaasappel. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: geschroeide kreeft met jus op basis van bisque
Sauvignon Blanc STOAN • Skoff Original | 2017
Intens en aromatisch in de neus, wat kruisbes, rijpe mango, pitvruchten en steenfruit. Zeer mineraal in de mond, geweldige structuur, fris en fruitig. De aanzienlijke rijping op steen behoudt juist het aromatisch karakter van de druif. Zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges en zalm
Le Canard • Domein Beau Marais | 2021
Deze eend kon wel uit Chablis / de Bourgogne komen! Fruittonen van appel, perzik en citroen worden elegant aangevuld met aroma’s van boter, ceder, toast en vanille. Aangenaam mondgevoel door de fraîcheur van de fijne zuren enerzijds en de rondeur van de vinificatie anderzijds. Serveren in een groot glas en niet te koel verhoogt het drinkplezier.
Wijn-spijs: pasta met zalm, citroen-roomsaus en kappertjes. Vitello tonnato met stukje gegrilde tonijn.
Chardonnay • Wijndomein Stokhem | 2022
Deze wijn toont mooi wat Chardonnay op eigen kracht en door vinificatiemethoden kan. In de geur wordt het fruit (appel en perzik) gecombineerd met aroma’s van Griekse yoghurt, roomboter, een geroosterde boterham en biscuitjes. In de smaak straalt het fruit nog harder en zelfs rijper: abrikoos en zelfs iets papaya en yuzu, nog steeds ondersteund door secundaire aroma’s die te herkennen zijn in de vorm van geroosterde pistachenootjes en madeleines. Goede balans tussen romigheid en zuren en een fijne complexe afdronk.
Wijn-spijs: Gegrilde zalmfilet met citroen-roomsaus. Romig kalfsstoofpotje
Le Lapin • Domein Beau Marais | 2022
Met jaargang 2022 tovert het konijn wederom een heerlijke wijn uit de hoed, met een neus vol aroma’s van ananas, perzik, rode appel, roomboterbabbelaars, toast, kruidnagel en kaneelbiscuitjes met een vleugje vanille. De eerste aanzet in de mond is fris met een Elstar appeltje, citroen en grapefruit maar al snel vullen de aroma\'s van abrikoos, roomboter, specerijen amandel en toast het smaakprofiel aan. Mooie balans tussen romigheid en frisse zuren met een aanhoudende gelaagde afdronk.
Wijn-spijs: gebakken zalm met lichte citroenroomsaus en kappertjes. Gebraden kippendij met paddenstoelen en dragon-roomsaus.
Chardonnay - Auxerrois • Gloire de Duras | 2022
Deze blend presenteert zich met een geurige fruitige neus vol perzik, rode appel, meloen, bloesem, witte bes en citroen. In de smaak spelen de rijpe en frisse aroma’s met elkaar, beurtelings ondersteund door de zuren en een klein zoetje. Dit resulteert in een prettig mondgevoel, goede balans en een fruitige afdronk.
Wijn-spijs: salade met meloen en parmaham. Gebakken scholfilet met Hollandse garnalen, avocado en limoen.
Riesling Cuvée Speciale • Gloire de Duras | 2022
Een Limburgse Kabi (Kabinett)! De aroma’s van petrol, natte steen, reine claude, mandarijn, appel, citroen, honing en bloesem in combinatie met de prachtige balans tussen zoet en zuur laten je geloven dat je een Riesling Kabinett uit de Mosel in je glas hebt. Maar nee hoor, ook in de Belgische Haspengouw weten ze hoe deze unieke Riesling-stijl kunnen maken. Een spannend glas wijn dat gastronomisch breed inzetbaar is.
Wijn-spijs: Mild gekruide zalmcurry. Kippendij met pindakokossaus en knapperige peultjes.
Auxerrois • Wijngaard Apostelhoeve | 2023
Het voorjaar in je glas! Aroma’s van appel, peer, citroen en bloesem maar ook een kleine hartige touch. Fijne zuren, aangename body, frisse fruitige afdronk.
Wijn-spijs: Tartaar van zeebaars met rauwe witte asperge en kumquat. Rauwe coquille met lamsoor en daslook.
Pinot Gris • Wijngaard Apostelhoeve | 2023
Jaargang 2023 heeft een Pinot Gris opgeleverd die mooi in balans is: frisse zuren, afgeblust met een beetje restzoet en een aangename ronde body. In de geur en smaak kun je aroma’s van nectarine, perzik, zoethout, een spicy touch (denk peper en kaneel) en een likje bloemenhoning tegenkomen.
Wijn-spijs: Rollade van zalm gevuld met pesto van doperwten en prei met korstje van parmaham.
Riesling • Wijngaard Apostelhoeve | 2023
Deze jeugdige Riesling, met nog een lang leven voor zich, geeft nu al mooie tonen van rode appel, perzik, acacia, natte steen en zelfs een hint van ananas, gegarneerd met wat zeste van kumquat. Een wijn met frisse zuren, mooi in balans door zorgvuldig gekozen restzoet, en een fruitige afdronk.
Wijn-spijs: Ceviche van schol met limoen, avocado en zeekraal
Pinot Gris • Domein de Wijngaardsberg | 2023
Een klein kopertoontje leidt ons naar het druivenras Pinot Gris. De geuren van perzik, peer, bloesem en meloen ook. In de smaak zit ook een frisse touch van appel en citroen en een vleugje biscuit. Geconcentreerde wijn met een mooie combinatie van rijp fruit, fruitige zuren, een aangenaam ronder mondgevoel en een goede afdronk.
Wijn-spijs: Gegrilde gamba’s met vadouvanmayonaise. Paté van parelhoen op toast.
Chardonnay • Domein de Wijngaardsberg | 2022
Een klassieke Chardonnay met aroma’s van frisse appel, peer en wilde perzik met kruidige nuances van vanille, ceder, biscuit en een flinke lik roomboter. In de mond proeven we bovendien een frisse citroen en rode appel, mooi aangevuld met smaken van clotted cream en perzikenyoghurt. Fijne balans tussen frisheid en romigheid die aangenaam blijft hangen in de lange afdronk.
Wijn-spijs: Visrolletje van tong en zalm met citroen-roomsaus. Kalfshaas met tonnatosaus.
Pinot Gris • Domein Steenberg | 2023
Een Pinot Gris die herkenbare aroma’s van perzik, peer en bloesem toont en daarnaast ook een minerale rokerige touch. Mondvullende wijn met aangenaam rijp fruit.
Wijn-spijs: Cordon bleu met Ardennerham en pittige kaas.
Riesling • Domein Steenberg | 2023
Fruitige Riesling met geurige aroma’s van rode appel, rijpe peer, citroen, meloen, bloesem en natte steen. In de mond krijgen de frisse fruitsmaken zoals limoen en granny smith de overhand gedragen door de zuren. De wijn heeft een mooie concentratie die zorgt voor een goede body, mede door de balans tussen de frisse fruitzuren en het restzoet.
Wijn-spijs: Poké bowl met zalm
Roter Traminer Ried Mühlberg • Weingut Gschweicher | 2022
Intense neus die meteen verraadt uit welke familie dit druivenras afkomstig is: rozen, lychee, rijpe peer, druif, abrikoos, sinaasappel en bloesem. De verrassing komt echter bij het proeven van de wijn: de elegantie! De wijn is droog en door de frisse zuren voelt je mond na elke slok weer schoon aan, terwijl die heerlijke aroma’s wel lang blijven hangen. Verleidelijk glas wijn!
Wijn-spijs: zalm tikka masala
Grüner Veltliner Ried Galgenberg • Weingut Gschweicher | 2023
Uitgesproken neus met rijpe peer, witte perzik, meloen, maracuja, kumquat, vlierbloesem en een kleine hint van biscuit. De fruitige aroma’s voeren ook in de mond de boventoon met zelfs nog een verse ananas erbij. De combinatie met de fijne zuren zorgt voor een aantrekkelijke wijn met een prettig mondgevoel en goede afdronk.
Wijn-spijs: scholfilet met venkeljus, furikake, wasabi en cèpes
Grüner Veltliner Ried Kellerberg DAC Reserve • Weingut Gschweicher | 2023
Een wijn die zich langzaam bloot geeft: we starten met rode appel, natte steen en mandarijn en een kruidig en notig toetsje, maar al snel herkennen we witte nectarine, ananas, citroen maar ook ceder, kruidnagel en geroosterde nootjes. In de smaak wordt het fruit iets rijper, in de vorm van abrikoos, mango en rijpe appel maar tegelijkertijd zorgt de grapefruit met aangenaam bittertje voor fijne spanning. Complex, balans, fijne afdronk.
Wijn-spijs: geschroeide kalfsoester met prei uit de oven en beurre blanc
Grüner Veltliner Federspiel Ried Steiger • Weingut Frischengruber | 2022
Een heerlijke Federspiel met in de neus aroma’s van peer, witte nectarine, abrikoos, bloesem, papaya en kumquat met een hint van peper en drop. In de mond komen in aanvulling hierop ook smaken van citroensap en grapefruit naar voren met iets ziltigs in de afdronk. Sappige wijn met goed gebalanceerde zuren die door de lagering op de lie toch een ronder mondgevoel heeft.
Wijn-spijs: Zalmforel en papillotte met ansjovis, dille en citroen. Mosselen met witte wijn.
Viognier • Wijngaard Apostelhoeve | 2023
Viognier uit Maastricht die in een blindproeverij makkelijk een klassieke Franse viognier zou kunnen verslaan. De intense neus vol bloesem van de meest uiteenlopende (fruit)bomen, vol steenfruit in alle soorten en kleuren, vol goed gebalanceerde geuren van toast, vanille, ceder en roomboterbabbelaars. Aangenaam volle body met fijne zuren en vooral een heerlijke combinatie van fruit en secundaire tonen die lang blijven hangen in de afdronk.
Wijn-spijs: gebakken tarbot met beurre blanc, gegrilde courgette en geroosterde bloemkool.
Rivaner (Müller-Thurgau) • Hoeve Nekum | 2023
Verleidelijke neus vol bloesem, acacia, rode appel, witte perzik en meloen met nog een extra vleugje sinaasappelbloesem. In de mond komen citroen en grapefruit iets nadrukkelijker naar voren en draagt een opwekkend bittertje bij aan de balans.
Wijn-spijs: Salade van avocado met garnalen. Salade caprese (met burrata!)
Ried Wiesthalen Wiener Gemischter Satz DAC Erste Lage ÖTW • Weingut Christ | 2022
Een complex aromaspel van sinaasappel (met zeste!), mango, peer, abrikoos en sinaasappelbloesem met een mooie rol voor secundaire aroma’s zoals toast, butterscotch, kardemombullar en Apfelstrudel met al een kleine hint van rijpingsaroma’s zoals honing, gedroogde abrikoos en witte rozijn. In de smaak speelt het fruit echt de eerste viool met ook een aangenaam grapefruitbittertje dat mooi aansluit bij de frisse zuren als counterpart van de volle body. Schenk deze wijn in een Bourgogneglas, niet te koel, en geniet nu maar volg ook zeker de mooie ontwikkeling die deze wijn nog te wachten staat.
Wijn-spijs: gebakken zalmfilet met zoetzure komkommer, miso en norivel. Gebakken kalfstournedos met paddenstoelroomsaus en rozemarijn-aardappels uit de oven.
Wiener Gemischter Satz DAC • Weingut Christ | 2023
Het principe van Gemischter Satz zorgt voor een aantrekkelijke complexiteit. We ruiken onder andere perzik, rijpe peer, meloen, druif, rode appel en (vlier)bloesem maar ook een mix van munt, versgemaaid gras, citroengras en dragon met een vleugje zoethout en peper. Sappige wijn met fijne zuren die in de smaak naast de hierboven genoemde aroma’s ook rijpe citrustonen van citroen en mandarijn benadrukken en zorgen voor een goede afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde nectarine, burrata, veldsla. Gebakken kipfilet met lichte kerriesaus en geurige jasmijnrijst.
Chardonnay Goud (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2020
Een klassieke houtgelagerde Chardonnay met in de neus de typische aroma\'s van vanille, ceder, boter, geschroeid hout, nougat en butterscotch maar ook fijne fruittonen van appel, citroen en perzik. Gooi dit in de mix en je proeft ook tarte au citron en tarte tatin aux pommes. De fijne zuren zorgen voor elegantie en dragen de wijn tot die laatste lange en complexe afdronk. Serveren in een groot glas en niet te koud voor optimaal drinkgenot!
Wijn en spijs: gebakken tarbot met beurre noisette en aardpeer. Geschroeide kalfsoester met lichte roomsaus en gekarameliseerde worteltjes.
Sauvignon Blanc ROYAL DAC • Skoff Original | 2018
Intense geur van tropisch fruit zoals ananas en passievrucht, maar ook frisse tonen van kruisbes, appel en limoen met een aangename grassige touch én, zeer kenmerkend voor de Royal-lijn, aroma’s van ceder, toast, vanille en zelfs iets butterscotch. Een zeer indrukwekkende Sauvignon Blanc met frisse zuren, stevige body, een enorme lengte en rijpingspotentieel! Super spannend glas wijn, gastronomisch zeer breed inzetbaar.
Wijn-spijs: Zalm met krokante groene-kruidenkorst met gewokte peultjes in een lichte citroen-roomsaus.
Chardonnay ROYAL DAC • Skoff Original | 2019
Een echte Royal van Skoff: roomboter, butterscotch, vanille, praliné, roomboterbabbelaars, mascarpone en biscuit maar ook heerlijke fruittonen, vers en al iets ontwikkeld, zoals rijpe peer, perzik, mango, gebakken appel (appeltaart!) en gedroogde abrikoos. Geweldige balans tussen de romige structuur en de aangename zuren en een lange complexe afdronk. Weer een pareltje in de Royal-lijn van Skoff Original!
Wijn-spijs: Gegrilde kalfstournedos met tonnatosaus. Zalm gegrild op beukenhout met avocadosmash, edamameboontjes en limoendressing.