Witte wijn
Chardonnay • Château Bon Baron | 2016
Complexe chardonnay met mooi geïntegreerde tonen van de houtopvoeding en malolactische omzetting. De rijpere fruitsmaken van vijg, perzik, rode appel en zelfs een vleugje banaan worden zeer aangenaam aangevuld met aroma’s van butterscotch, vanille en toast. Frisse zuren in combinatie met een vollere body en romigheid maken deze wijn in alle opzichten geweldig in balans. Schenk deze wijn niet te koud en kies voor een groter glas om de complexiteit nog beter tot uitdrukking te kunnen brengen.
Wijn-spijs: pasta carbonara
Riesling Federspiel Terrassen • Weingut Frischengruber | 2017
Gele perzik met een touch van sinaasappelschil, minerale structuur, gemiddelde body, witte appel, strakke maar fijne zuurtjes, ziltig-citrusachtige nasmaak, fijn doordrinkbaar karakter.
Wijn-spijs: carpaccio van zeebaars
Riesling Smaragd Ried Goldberg • Weingut Frischengruber | 2017
Intense neus van gele rijpe exotische vruchten met een vleugje bloesem-honing, fijne appeltjes en een touch van gekonfijte sinaasappel. Sappig, elegant met frisse zuren en mooi gebalanceerd zoet. In de afdronk mango en citroen.
Wijn-spijs: poké bowl met zalm
Gelber Muskateller DAC • Skoff Original | 2018
Fruitig, ‘druifachtig’ boeket met vlierbloesem en rozen. Intense smaak van vlierbloesem, citrus, grapefruit en iets nootmuskaat. Op fruit gebaseerde afdronk met aanhoudende tonen van citrus en rozenblaadjes. Zeer gastronomische wijn!
Wijn-Spijs: Ceviche van zeebaars (met kumquat en lychee)
Sauvignon Blanc Hochsulz • Skoff Original | 2017
De wijn uit deze top Lage stuift het glas uit. De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, limoen en wilde perzik met ook een aangename ‘groenige’ touch. De kruidige geuren en smaken van laurierblad, peper en kruidnagel maken het feestje in je neus en mond compleet. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-Spijs: Indiase kip met garam masala / pasta met een sterke geitenkaas, limoen en groene groentes zoals groene asperges, broccoli, koolrabi.
Sauvignon Blanc Royal • Skoff Original | 2017
Intense geur van fris tropisch fruit en rijp citrusfruit, zoals ananas, limoen en passievrucht, met een aangename grassige touch én, zeer kenmerkend voor de Royal-lijn, aroma’s van kruidnagel, butterscotch, vanille en geroosterde noten. Een zeer complexe gespierde Sauvignon Blanc met frisse zuren, stevige body, een enorme lengte en rijpingspotentieel! Super spannend glas wijn, gastronomisch zeer breed inzetbaar.
Wijn-Spijs: Gebakken zalm met pesto (en pasta)
Grüner Veltliner Federspiel Ried Steiger • Weingut Frischengruber | 2019
Intense neus van peer, rijpe appel, abrikoos, bloesem, vers gemaaid gras en een hint van peper en bloemenhoning. In de mond komen in aanvulling hierop ook smaken van citroensap en grapefruit naar voren. Sappige wijn met goed gebalanceerde zuren die door de lagering op de lie ook een ronder mondgevoel heeft.
Wijn-spijs: Zalmforel en papillotte met ansjovis, dille en citroen. Mosselen met witte wijn.
Grüner Veltliner Smaragd Kreuzberg • Weingut Frischengruber | 2018
Fantastisch voorbeeld van een elegante Grüner Veltliner Smaragd. Aroma\'s van gele appel, nectarine, mandarijn, grapefruitzeste, natte steen, peper en groene kruiden dartelen in het glas. Mondvullend maar tegelijkertijd ook sappig door de fijne zuren. Drink deze wijn niet te koel en in een groot glas en geniet nog meer van deze zeer complexe wijn en de geweldig lange afdronk. Een wijn met een enorm bewaarpotentieel.
Wijn-spijs: Gebakken forel met amandeltjes. Salade niçoise met verse tonijn
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2020
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: fruitige aroma’s van rijpe peer, abrikoos en grapefruit aangevuld met sinaasappelbloesem en kardemom. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: gegrilde tonijn met watermeloen, zwarte olijf en munt
Rotgipfler Anninger • Stadlmann | 2020
Een verrassende combinatie van intense aroma’s zoals perzik, rijpe appel, kweepeer, bloesem en honing met een kruidige ondertoon toont meteen de kracht van dit bijzondere druivenras. In de smaak herkennen we eveneens dit samenspel van fruit en kruidigheid. De intensiteit, het smaaktype en de aangenaam lange afdronk zorgen voor een brede gastronomische inzetbaarheid.
Wijn-spijs: Kruidige Marokkaanse couscous met kip en rozijn.
Sauvignon Blanc DAC • Skoff Original | 2020
Stuivende neus vol limoen, kruisbes, rode appel, perzik en passievrucht met een vleugje vers gemaaid gras en vlier. Fris mondgevoel waarin limoen en kruisbes qua aroma’s de boventoon voeren met een aangenaam bittertje in de sappige afdronk.
Wijn-spijs: salade met groene asperges en mozzarella di bufala. Zalmforel en papillotte met dille en limoen.
Gewürztraminer Kranach • Skoff Original | 2017
Zeer intense neus met rozen, rozijnen en rijp geel fruit. Zeer sappige en delicate smaak met een vleugje gedroogd fruit en rijpe grapefruit. Sappige terroir-typische afdronk.
Wijn-spijs: Pittige Thaise curry
Le Loup • Domein Beau Marais | 2020
Tropisch fruit, perzik en appel stijgen op uit het glas, aangevuld met aroma’s van room, toast en ceder. In de mond voegt grapefruit hier nog een aangenaam fruitig bittertje aan toe. De perfecte balans tussen romigheid en zuren en de lange afdronk maken deze verrassende blend tot een heerlijke wijn.
Wijn-spijs: Tajine van kip, couscous en ras el hanout
Chardonnay Alte Reben • Weingut Achs | 2019
Dit is het type Chardonnay dat je bij Alte Reben én Paul Achs verwacht. De perfecte balans tussen geconcentreerde maar toch elegante fruitsmaken en een spannende kruidigheid, tussen frisse zuren en een aangename body, met bovendien een lange afdronk. Aroma’s van peer (inclusief schil!), appel en mandarijn krijgen gezelschap van een complexe mix van ceder, kruidnagel, kaneel en toast. In de smaak komt hier nog een limoentje en tegelijkertijd iets romigs met een kleine touch butterscotch bij. Gun deze wijn een groot glas (of kies zelfs voor karafferen) en serveer niet te koud.
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Chardonnay Goud (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2018
Zeer complexe wijn met onder andere aroma\'s van vanille, kruidnagel, butterscotch, geroosterde walnoten, appel en perzik met een impressie van versgebakken appeltaart. Zeer aangename balans tussen de fijne zuren en de molligheid van de wijn. Alle aroma\'s zijn prachtig versmolten en de fruittoetsen en de goed verweven houttoets blijven maar doorgaan in de schitterende lange afdronk. Serveren in een groot glas en niet te koud voor optimaal drinkgenot!
Wijn-spijs: gebakken zeewolf met zuurkool en schuim van cèpes, kippendij van de houtskoolgrill met paddenstoelenrisotto
Chardonnay Blauw (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2019
Elegante Chardonnay waarbij fruitaroma’s zoals appel, citroen en perzik mooi aangevuld worden door secundaire tonen waaronder toast, kruidnagel, room en een vleug vanille. In de mond treden de frisse smaken meer op de voorgrond: citroensap, peer en iets van citroenyoghurt, ondersteund door de opwekkende zuren. Deze verlenen de wijn elegantie en dragen bij aan een mooie afdronk.
Wijn-spijs: gebakken heilbot met beurre blanc. Geroosterde boerenkool met yoghurtsausje van groene kruiden
Albarino • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Een stuivend glas Albariño uit het Belgische Hageland. Limoen, appel, kruisbes, vlier, perzik en vers gemaaid gras knallen uit het glas en nodigen uit tot een slok (en meer). In de mond komen deze frisse aroma’s helemaal tot hun recht in combinatie met de frisse zuren, hetgeen ook voor een lange fruitige afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Fruits de mers. Pasta met raapsteeltjes en verse geitenkaas
Grüner Veltliner • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Deze Belgische Grüner Veltliner heeft een fruitige neus waarin aroma’s van peer, perzik, een pepertje en een vleugje (fruit)yoghurt de hoofdrol spelen. In de mond komen frisse aroma’s zoals appel, citroen en grapefruit sterker naar voren, wat voor een aangename balans zorgt in samenspel met het rondere mondgevoel.
Wijn-spijs: Salade gegrilde kip / Backhendl :). Pasta scampi
Rivaner (Müller-Thurgau) • Hoeve Nekum | 2021
Verleidelijke fruitige neus vol peer, gele appel en witte perzik met zelfs een vleugje tropisch fruit maar vooral ook heerlijke tonen van bloesem. In de mond vult een opwekkend bittertje de fijne zuren en de fruitige en bloemige aroma’s mooi aan.
Wijn-spijs: garnalenslaatje. Veldsla, framboos, verse geitenkaas
Auxerrois • Overst Voerendaal | 2021
Aroma’s van appel, citroen, bloesem en natte steen met een kleine hartige touch van brooddeeg die voor extra spanning zorgt. In de mond iets meer nadruk op de citrustonen, mede door de frisse zuren die fijn gebalanceerd worden door een iets ronder mondgevoel.
Wijn-spijs: asperge met beurre blanc, zeebaars en lamsoor
Müller-Thurgau • Overst Voerendaal | 2021
De geur van deze wijn doet denken aan een wandeling tussen de hoogstamfruitbomen: verleidelijke aroma’s van bloesem, appel en peer. Ook valt er nog een kleine tropische touch te ontdekken in de vorm van mango. In de smaak spelen de aangename zuren, een klein restzoetje en een mooi grapefruitbittertje een aangenaam spel.
Wijn-spijs: ceviche van zalm. salade met garnaal en limoendressing
O'soleil • Overst Voerendaal | 2021
Een klassieke Limburgse blend waarin elk druivenras zich van zijn beste kant laat zien. Een fijne mix van peer, appel, perzik, bloesem en citroen waarbij het subtiele spel van zoet en zuur deze cuvée tot een aantrekkelijk glas wijn maken met een brede gastronomische inzetbaarheid.
Wijn-spijs: salade van asperge, kreeft, appel, sushiazijn. Thaise viskoekjes.
Riesling • Wijndomein Aldeneyck | 2018
Een overtuigende Rieslingneus: natte steen, appel, citroen en een aangename toets van petrol die ook complexiteit toevoegt. De frisse fruitzuren, mooi in balans gehouden door de grammen restsuiker en de rijping sur lie, benadrukken in de mond de frisse aroma’s zoals groene appel, kruisbes en limoen en zorgen voor een lange afdronk. Dorstlessend!
Wijn-spijs: ceviche van schol met avocado en lamsoor
La Lapin • Domein Beau Marais | 2020
De aroma’s van een heerlijke zelfgebakken appeltaart, maar dan in vloeibare vorm en niet zoet. Een verrassing, net als een konijn uit een hoge hoed. We ruiken en proeven appel, perzik, citroenzeste, boter, cake, toast en een kruidige touch. Aangename volle body en een lange complexe afdronk waarin de eigenheid van de druivenrassen en de vinificatietechnieken optimaal tot hun recht blijven komen.
Wijn-spijs: romig visstoofpotje met prei en gekarameliseerde worteltjes
Chardonnay Prestige • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Na het genot van de intense neus vol kokos, butterscotch, vanille, kruidnagel, fudge, perzik en ananas volgt een slok van deze romige witte wijn. Ook in de smaak voeren de secundaire aroma’s de boventoon waarbij kokoskoekjes en appeltaart een aanvulling zijn op de geur. De balans tussen de frisse zuren en romige structuur en de lange afdronk laten zien dat de naam Chardonnay Prestige terecht gekozen is. Drink de wijn niet te koel en uit een groter glas om optimaal te genieten van de verscheidenheid aan aroma’s.
Wijn-spijs: stoof van kalf met champignon en room. Gegrilde kalkoen met saus van zachte Thaise curry (kokosmelk!)
Grüner Veltliner Smaragd Ried Kirnberg • Weingut Frischengruber | 2018
Grüner Veltliner Smaragd, al een paar jaartjes gerijpt, en dat ruik en proef je! Aroma’s van perzik, gele appel, toast, gedroogde mango, gember en een vleugje thee. Een elegante wijn met fijne zuren, aangename body en een lange afdronk.
Wijn-spijs: Gebakken zalmfilet met zoetzure komkommer en norivel. Sushi California roll
Weissburgunder Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2020
Weissburgunder uit de Wachau! Rijpe fruittonen van perzik, appel en sinaasappelschil worden perfect aangevuld met aroma\'s van macadamianoten, stemgember (inclusief siroop) en abrikozenjam. Het romige mondgevoel en de lange afdronk zorgen voor een geweldige totaalbeleving. Schenk deze wijn in een groter glas en niet te koud!
Wijn-spijs: romig zalmstoofpotje met prei en gekarameliseerde worteltjes