Witte wijn
Sauvignon Blanc Hochsulz • Skoff Original | 2017
De wijn uit deze top Lage stuift het glas uit. De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, limoen en wilde perzik met ook een aangename ‘groenige’ touch. De kruidige geuren en smaken van laurierblad, peper en kruidnagel maken het feestje in je neus en mond compleet. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-Spijs: Indiase kip met garam masala / pasta met een sterke geitenkaas, limoen en groene groentes zoals groene asperges, broccoli, koolrabi.
Sauvignon Blanc Royal • Skoff Original | 2017
Intense geur van fris tropisch fruit en rijp citrusfruit, zoals ananas, limoen en passievrucht, met een aangename grassige touch én, zeer kenmerkend voor de Royal-lijn, aroma’s van kruidnagel, butterscotch, vanille en geroosterde noten. Een zeer complexe gespierde Sauvignon Blanc met frisse zuren, stevige body, een enorme lengte en rijpingspotentieel! Super spannend glas wijn, gastronomisch zeer breed inzetbaar.
Wijn-Spijs: Gebakken zalm met pesto (en pasta)
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Sauvignon Blanc DAC • Skoff Original | 2020
Stuivende neus vol limoen, kruisbes, rode appel, perzik en passievrucht met een vleugje vers gemaaid gras en vlier. Fris mondgevoel waarin limoen en kruisbes qua aroma’s de boventoon voeren met een aangenaam bittertje in de sappige afdronk.
Wijn-spijs: salade met groene asperges en mozzarella di bufala. Zalmforel en papillotte met dille en limoen.
Gewürztraminer Kranach • Skoff Original | 2017
Spannende neus met lychee, rozen, perzik en mango maar ook een hint van witte rozijnen, gedroogde peer, honing en gebakken abrikozen. Sappige en delicate smaak waarin tropisch fruit en bloemen een mooi duo vormen.
Wijn-spijs: Pittige Thaise curry
Le Loup • Domein Beau Marais | 2020
Tropisch fruit, perzik en appel stijgen op uit het glas, aangevuld met aroma’s van room, toast en ceder. In de mond voegt grapefruit hier nog een aangenaam fruitig bittertje aan toe. De perfecte balans tussen romigheid en zuren en de lange afdronk maken deze verrassende blend tot een heerlijke wijn.
Wijn-spijs: Tajine van kip, couscous en ras el hanout
Chardonnay Alte Reben • Weingut Achs | 2019
Dit is het type Chardonnay dat je bij Alte Reben én Paul Achs verwacht. De perfecte balans tussen geconcentreerde maar toch elegante fruitsmaken en een spannende kruidigheid, tussen frisse zuren en een aangename body, met bovendien een lange afdronk. Aroma’s van peer (inclusief schil!), appel en mandarijn krijgen gezelschap van een complexe mix van ceder, kruidnagel, kaneel en toast. In de smaak komt hier nog een limoentje en tegelijkertijd iets romigs met een kleine touch butterscotch bij. Gun deze wijn een groot glas (of kies zelfs voor karafferen) en serveer niet te koud.
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Albarino • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Een stuivend glas Albariño uit het Belgische Hageland. Limoen, appel, kruisbes, vlier, perzik en vers gemaaid gras knallen uit het glas en nodigen uit tot een slok (en meer). In de mond komen deze frisse aroma’s helemaal tot hun recht in combinatie met de frisse zuren, hetgeen ook voor een lange fruitige afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Fruits de mers. Pasta met raapsteeltjes en verse geitenkaas
Grüner Veltliner • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Deze Belgische Grüner Veltliner heeft een een mooie gerijpte neus waarin aroma’s van honing, toast, rijpe peer, en mandarijn de hoofdrol spelen. In de mond valt de honingtoon nog meer op, mooi gebalanceerd door een grapefruitbittertje.
Wijn-spijs: Salade gegrilde kip / Backhendl :). Pasta scampi
Auxerrois • Overst Voerendaal | 2021
Aroma’s van appel, citroen, bloesem en natte steen met een kleine hartige touch van brooddeeg die voor extra spanning zorgt. In de mond iets meer nadruk op de citrustonen, mede door de frisse zuren die fijn gebalanceerd worden door een iets ronder mondgevoel.
Wijn-spijs: asperge met beurre blanc, zeebaars en lamsoor
Chardonnay Prestige • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Na het genot van de intense neus vol kokos, butterscotch, vanille, kruidnagel, fudge, perzik en ananas volgt een slok van deze romige witte wijn. Ook in de smaak voeren de secundaire aroma’s de boventoon waarbij kokoskoekjes en appeltaart een aanvulling zijn op de geur. De balans tussen de frisse zuren en romige structuur en de lange afdronk laten zien dat de naam Chardonnay Prestige terecht gekozen is. Drink de wijn niet te koel en uit een groter glas om optimaal te genieten van de verscheidenheid aan aroma’s.
Wijn-spijs: stoof van kalf met champignon en room. Gegrilde kalkoen met saus van zachte Thaise curry (kokosmelk!)
Riesling Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2018
Deze Riesling laat zien welk potentieel dit druivenras, in deze klasse, uit dit topgebied heeft. Zeer complex met aroma’s van rode appel, perzik, ananas, bloesem en citroen maar zeker ook gedroogde bloemen, citroenzeste, gedroogde appel en een onmiskenbare hint van petrol. Fijne zuren, geweldige balans en lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Coq au Riesling
Riesling Smaragd Ried Loibenberg • Weingut Frischengruber | 2021
Aangename neus van appel, citroenzeste, sinaasappelbloesem, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen. De hoge zuren verlenen de wijn een heerlijke frisheid, elegantie en lange afdronk terwijl tegelijkertijd de rijpheid van het fruit voor een aangename body zorgt. Nu al spannend maar met heel veel rijpingspotentieel.
Wijn-spijs: ceviche van schol met limoen, avocado en lamsoor
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2021
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: rijpe peer (inclusief schil!), perzik en appel aangevuld met kaneel en matcha. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op met als aanvullend aroma bittersinaasappel. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: geschroeide kreeft met jus op basis van bisque
Zierfandler Mandel-Höh • Stadlmann | 2020
Indrukwekkend voorbeeld van top Zierfandler! Geurige neus vol gekonfijte abrikoos, kweepeer, pistache, witte peper, honing, nougat en sinaasappelbloesem. Geconcentreerde wijn met zeer aangename balans tussen zuren en rond mondgevoel met een eindeloze complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde zalm met lichte sojasaus en Oosterse garnituur
Riesling Smaragd Kreuzberg • Weingut Frischengruber | 2021
Fantastisch voorbeeld van een elegante Riesling Smaragd. Delicate neus van appel, citroenzeste, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen en versgemaaid gras. De smaakconcentratie door de leeftijd van de stokken en de hoge zuren door de perfecte ligging van deze wijngaard zorgen voor een complexe wijn met een enorm bewaarpotentieel.
Wijn-spijs: Salade Waldorf met knolselderij, appel, gerookte kip en walnoot met frisse citrusdressing
Chardonnay Ried Bandkräftn • Weingut 'ET' Triebaumer| 2019
Een verrassende Chardonnay in de stijl van ET: elegant met veel fruit, maar tegelijkertijd ook kruidig en aards. Aroma’s van geroosterde amandel, kruidnagel, ceder, grapefruit, gedroogde appel, kumquat en een hint van bosgrond. Alle aroma\'s zijn prachtig versmolten en de aangename frisse fruitzuren dragen de wijn in de schitterende lange afdronk. Kortom een grote wijn met een geweldige complexiteit. Serveren in een groot glas en niet te koud voor optimaal drinkgenot!
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper.
Roter Traminer Mühlberg • Weingut Gschweicher| 2021
Intense neus die meteen verraadt uit welke familie dit druivenras afkomstig is: rozen, lychee, rijpe peer, perzik, bloesem. De verrassing komt echter bij het proeven van de wijn: de elegantie! Door de frisse zuren voelt je mond na elke slok weer schoon aan, terwijl die heerlijke aroma’s wel lang blijven hangen. Verleidelijk glas wijn!
Wijn-spijs: Indiase dahl
Chardonnay Royal • Skoff Original | 2011
Met recht een Royal! Exotisch fruit zoals mango en papaja, aangevuld met een flinke dosis vanille, beurre noisette, geroosterde macadamianoten, roombabbelaars, maar ook zeer intrigerende rijpingsaroma’s zoals gedroogde mango, amandel, hooi, gekonfijte ananas en een vleugje gember. De romige structuur wordt in balans gehouden door de aangename zuren waardoor het aromapalet mooi gedragen wordt en body en afdronk staan als een huis. Zeer complexe wijn met een eindeloze afdronk.
Wijn-spijs: Gegrilde kalfshaas met gepofte knolselderij en crème van cèpes
Sauvignon Blanc Obegg • Skoff Original | 2013
De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, kumquat en kruisbes, spannend aangevuld met kruidige en geroosterde geuren en smaken van laurier, munt, ceder en geroosterde pistachenoten. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-spijs: Tonijn van de grill met tapenade van geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie
Sauvignon Blanc STOAN • Skoff Original | 2017
Intens en aromatisch in de neus, wat kruisbes, rijpe mango, pitvruchten en steenfruit. Zeer mineraal in de mond, geweldige structuur, fris en fruitig. De aanzienlijke rijping op steen behoudt juist het aromatisch karakter van de druif. Zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges en zalm
Grüner Veltliner Bulle • Weingut Hofmann | 2022
Heerlijke sappige fruitige wijn met opwekkende zuren en een aangenaam mondgevoel. Deze Grüner trakteert ons op uitgesproken aroma’s van rijpe peer, perzik, mango en rode appel aangevuld met een hint van vers gemaaid gras en citroenzeste. De aangename frisse en fruitige afdronk van deze Bulle vraagt om nog een slok, nog een glas, nog een fles!
Wijn-spijs: Ceviche van zalm met limoen en kumquat. Tabouleh met komkommer, feta, olijven en koriander
Grüner Veltliner Ried Fuchsenrand • Weingut Hofmann | 2021
Aroma’s van perzik, papaya, peer, limoen, rode appel en bloesem met een hint van natte steen en venkel. De fijne zuren en elegante gelaagdheid maken dit een heerlijke Grüner Veltliner uit het Traisental.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges, zalm en citroenzeste
Auxerrois • Wijngoed Thorn | 2022
Een aromatische Auxerrois, met aroma’s van peer, perenschil, appel en perzik met ook een vleugje bloesem. In de smaak vult een aangenaam bittertje van citroenzeste het aromapalet aan. Een fruitige wijn die frisheid mooi combineert met een ronder mondgevoel en een sappige afdronk.
Wijn-spijs: Asperges à la Flamande. Salade met gebakken zalm en dressing van citroen (met zeste)
Cuvée • Hoeve Nekum | 2022
Een fruitige, stuivende wijn op basis van drie druivenrassen die elkaar goed aanvullen, in aroma’s en structuur. Gewürztraminer en Solaris geven uitgesproken aroma’s van (sinaasappel)bloesem, mango, ananas, peer en mandarijn en verlenen de wijn body. Auxerrois voegt pitfruit toe en Riesling vormt de ruggengraat door een aangename frisse zuurgraad die voor balans en een aangename afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Milde Thaise curry. Gebakken zeewolf met dashi en gel van ponzu.
Riesling • Hoeve Nekum | 2022
Een fruitige Riesling met aroma’s van peer, perzik, citroen en appel, aangevuld met een vleugje bloesem. Het frisse karakter van deze wijn wordt in de smaak nog onderstreept door een klein tinteltje en is qua zoet-zuur mooi in balans.
Wijn-spijs: ceviche van zalm. salade met garnaal en limoendressing