Witte wijn
Grüner Veltliner Bulle • Weingut Hofmann | 2022
Pinot Gris • Domein de Wijngaardsberg | 2022
Sauvignon Blanc Hochsulz • Skoff Original | 2017
De wijn uit deze top Lage stuift het glas uit. De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, limoen en wilde perzik met ook een aangename ‘groenige’ touch. De kruidige geuren en smaken van laurierblad, peper en kruidnagel maken het feestje in je neus en mond compleet. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-Spijs: Indiase kip met garam masala / pasta met een sterke geitenkaas, limoen en groene groentes zoals groene asperges, broccoli, koolrabi.
Sauvignon Blanc Royal • Skoff Original | 2017
Intense geur van fris tropisch fruit en rijp citrusfruit, zoals ananas, limoen en passievrucht, met een aangename grassige touch én, zeer kenmerkend voor de Royal-lijn, aroma’s van kruidnagel, butterscotch, vanille en geroosterde noten. Een zeer complexe gespierde Sauvignon Blanc met frisse zuren, stevige body, een enorme lengte en rijpingspotentieel! Super spannend glas wijn, gastronomisch zeer breed inzetbaar.
Wijn-Spijs: Gebakken zalm met pesto (en pasta)
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Sauvignon Blanc DAC • Skoff Original | 2020
Stuivende neus vol limoen, kruisbes, rode appel, perzik en passievrucht met een vleugje vers gemaaid gras en vlier. Fris mondgevoel waarin limoen en kruisbes qua aroma’s de boventoon voeren met een aangenaam bittertje in de sappige afdronk.
Wijn-spijs: salade met groene asperges en mozzarella di bufala. Zalmforel en papillotte met dille en limoen.
Le Loup • Domein Beau Marais | 2020
Tropisch fruit, perzik en appel stijgen op uit het glas, aangevuld met aroma’s van room, toast en ceder. In de mond voegt grapefruit hier nog een aangenaam fruitig bittertje aan toe. De perfecte balans tussen romigheid en zuren en de lange afdronk maken deze verrassende blend tot een heerlijke wijn.
Wijn-spijs: Tajine van kip, couscous en ras el hanout
Chardonnay Alte Reben • Weingut Achs | 2019
Dit is het type Chardonnay dat je bij Alte Reben én Paul Achs verwacht. De perfecte balans tussen geconcentreerde maar toch elegante fruitsmaken en een spannende kruidigheid, tussen frisse zuren en een aangename body, met bovendien een lange afdronk. Aroma’s van peer (inclusief schil!), appel en mandarijn krijgen gezelschap van een complexe mix van ceder, kruidnagel, kaneel en toast. In de smaak komt hier nog een limoentje en tegelijkertijd iets romigs met een kleine touch butterscotch bij. Gun deze wijn een groot glas (of kies zelfs voor karafferen) en serveer niet te koud.
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Albarino • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Een stuivend glas Albariño uit het Belgische Hageland. Limoen, appel, kruisbes, vlier, perzik en vers gemaaid gras knallen uit het glas en nodigen uit tot een slok (en meer). In de mond komen deze frisse aroma’s helemaal tot hun recht in combinatie met de frisse zuren, hetgeen ook voor een lange fruitige afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Fruits de mers. Pasta met raapsteeltjes en verse geitenkaas
Grüner Veltliner • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Deze Belgische Grüner Veltliner heeft een een mooie gerijpte neus waarin aroma’s van honing, toast, rijpe peer, en mandarijn de hoofdrol spelen. In de mond valt de honingtoon nog meer op, mooi gebalanceerd door een grapefruitbittertje.
Wijn-spijs: Salade gegrilde kip / Backhendl :). Pasta scampi
Riesling Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2018
Deze Riesling laat zien welk potentieel dit druivenras, in deze klasse, uit dit topgebied heeft. Zeer complex met aroma’s van rode appel, perzik, ananas, bloesem en citroen maar zeker ook gedroogde bloemen, citroenzeste, gedroogde appel en een onmiskenbare hint van petrol. Fijne zuren, geweldige balans en lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Coq au Riesling
Riesling Smaragd Ried Loibenberg • Weingut Frischengruber | 2021
Aangename neus van appel, citroenzeste, sinaasappelbloesem, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen. De hoge zuren verlenen de wijn een heerlijke frisheid, elegantie en lange afdronk terwijl tegelijkertijd de rijpheid van het fruit voor een aangename body zorgt. Nu al spannend maar met heel veel rijpingspotentieel.
Wijn-spijs: ceviche van schol met limoen, avocado en lamsoor
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2021
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: rijpe peer (inclusief schil!), perzik en appel aangevuld met kaneel en matcha. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op met als aanvullend aroma bittersinaasappel. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: geschroeide kreeft met jus op basis van bisque
Zierfandler Mandel-Höh • Stadlmann | 2020
Indrukwekkend voorbeeld van top Zierfandler! Geurige neus vol gekonfijte abrikoos, kweepeer, pistache, witte peper, honing, nougat en sinaasappelbloesem. Geconcentreerde wijn met zeer aangename balans tussen zuren en rond mondgevoel met een eindeloze complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde zalm met lichte sojasaus en Oosterse garnituur
Riesling Smaragd Kreuzberg • Weingut Frischengruber | 2021
Fantastisch voorbeeld van een elegante Riesling Smaragd. Delicate neus van appel, citroenzeste, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen en versgemaaid gras. De smaakconcentratie door de leeftijd van de stokken en de hoge zuren door de perfecte ligging van deze wijngaard zorgen voor een complexe wijn met een enorm bewaarpotentieel.
Wijn-spijs: Salade Waldorf met knolselderij, appel, gerookte kip en walnoot met frisse citrusdressing
Chardonnay Ried Bandkräftn • Weingut 'ET' Triebaumer| 2019
Een verrassende Chardonnay in de stijl van ET: elegant met veel fruit, maar tegelijkertijd ook kruidig en aards. Aroma’s van geroosterde amandel, kruidnagel, ceder, grapefruit, gedroogde appel, kumquat en een hint van bosgrond. Alle aroma\'s zijn prachtig versmolten en de aangename frisse fruitzuren dragen de wijn in de schitterende lange afdronk. Kortom een grote wijn met een geweldige complexiteit. Serveren in een groot glas en niet te koud voor optimaal drinkgenot!
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper.
Chardonnay Royal • Skoff Original | 2011
Met recht een Royal! Exotisch fruit zoals mango en papaja, aangevuld met een flinke dosis vanille, beurre noisette, geroosterde macadamianoten, roombabbelaars, maar ook zeer intrigerende rijpingsaroma’s zoals gedroogde mango, amandel, hooi, gekonfijte ananas en een vleugje gember. De romige structuur wordt in balans gehouden door de aangename zuren waardoor het aromapalet mooi gedragen wordt en body en afdronk staan als een huis. Zeer complexe wijn met een eindeloze afdronk.
Wijn-spijs: Gegrilde kalfshaas met gepofte knolselderij en crème van cèpes
Sauvignon Blanc Obegg • Skoff Original | 2013
De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, kumquat en kruisbes, spannend aangevuld met kruidige en geroosterde geuren en smaken van laurier, munt, ceder en geroosterde pistachenoten. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-spijs: Tonijn van de grill met tapenade van geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie
Sauvignon Blanc STOAN • Skoff Original | 2017
Intens en aromatisch in de neus, wat kruisbes, rijpe mango, pitvruchten en steenfruit. Zeer mineraal in de mond, geweldige structuur, fris en fruitig. De aanzienlijke rijping op steen behoudt juist het aromatisch karakter van de druif. Zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges en zalm
Grüner Veltliner Bulle • Weingut Hofmann | 2022
Heerlijke sappige fruitige wijn met opwekkende zuren en een aangenaam mondgevoel. Deze Grüner trakteert ons op uitgesproken aroma’s van rijpe peer, perzik, mango en rode appel aangevuld met een hint van vers gemaaid gras en citroenzeste. De aangename frisse en fruitige afdronk van deze Bulle vraagt om nog een slok, nog een glas, nog een fles!
Wijn-spijs: Ceviche van zalm met limoen en kumquat. Tabouleh met komkommer, feta, olijven en koriander
Grüner Veltliner Ried Fuchsenrand • Weingut Hofmann | 2021
Aroma’s van perzik, papaya, peer, limoen, rode appel en bloesem met een hint van natte steen en venkel. De fijne zuren en elegante gelaagdheid maken dit een heerlijke Grüner Veltliner uit het Traisental.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges, zalm en citroenzeste
DÉ Chardonnay (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2016
Een zeer bijzondere wijn die bij elke slok weer iets nieuws onthult. Geuren van onder andere perzik, banaan, gele appel, boter, butterscotch, karamel, biscuit, cantuccini, amandel, marsepein, lemon curd. In de mond een zeer aangename balans van frisse zuren, een ronde body en een voortdurend aromaspektakel waarin smaken van clotted cream, grapefruit, vanille, gedroogde appel, geroosterde nootjes, perzikcake en citroen zeste zich nog eens extra presenteren ten opzichte van de geur. Een eindeloze afdronk die de gelaagdheid van deze wijn ten volle toont. De juiste schenktemperatuur, het perfecte glaswerk en voldoende tijd en rust om te proeven verhogen het drinkplezier van deze mooie wijn.
Wijn-spijs: gebakken tarbot met gekaramelliseerde aardpeer, Hollandse garnalen en beurre noisette.
Riesling • Hoeve Nekum | 2022
Een fruitige Riesling met aroma’s van peer, perzik, citroen en appel, aangevuld met een vleugje bloesem. Het frisse karakter van deze wijn wordt in de smaak nog onderstreept door een klein tinteltje en is qua zoet-zuur mooi in balans.
Wijn-spijs: ceviche van zalm. salade met garnaal en limoendressing
Le Canard • Domein Beau Marais | 2021
Deze eend kon wel uit Chablis / de Bourgogne komen! Fruittonen van appel, perzik en citroen worden elegant aangevuld met aroma’s van boter, ceder, toast en vanille. Aangenaam mondgevoel door de fraîcheur van de fijne zuren enerzijds en de rondeur van de vinificatie anderzijds. Serveren in een groot glas en niet te koel verhoogt het drinkplezier.
Wijn-spijs: pasta met zalm, citroen-roomsaus en kappertjes. Vitello tonnato met stukje gegrilde tonijn.
Chardonnay • Wijndomein Stokhem | 2022
Deze wijn toont mooi wat Chardonnay op eigen kracht en door vinificatiemethoden kan. In de geur wordt het fruit (appel en perzik) gecombineerd met aroma’s van Griekse yoghurt, roomboter, een geroosterde boterham en biscuitjes. In de smaak straalt het fruit nog harder en zelfs rijper: abrikoos en zelfs iets papaya en yuzu, nog steeds ondersteund door secundaire aroma’s die te herkennen zijn in de vorm van geroosterde pistachenootjes en madeleines. Goede balans tussen romigheid en zuren en een fijne complexe afdronk.
Wijn-spijs: Gegrilde zalmfilet met citroen-roomsaus. Romig kalfsstoofpotje
O'Soleil • Overst Voerendaal | 2022
Een klassieke Limburgse blend waarin elk druivenras zich van zijn beste kant laat zien. Een fijne mix van nectarine, rijpe appel, mango, peer, bloesem, grapefruit en citroen waarbij het subtiele spel van zoet en zuur deze cuvée tot een aantrekkelijk glas wijn maakt met een brede gastronomische inzetbaarheid.
Wijn-spijs: salade van asperge, kreeft, appel, sushiazijn. Thaise viskoekjes.
Pinot Gris • Domein de Wijngaardsberg | 2022
Tropische neus met geuren van mango, papaya en meloen, maar ook abrikoos en peer. In de smaak zit ook een frisse touch van appel en citroen met een kleine hint van grapefruit en een vleugje biscuit. Een mooie combinatie van rijp fruit, fruitige zuren, een aangenaam ronder mondgevoel en een goede afdronk.
Wijn-spijs: Pasta met gegrilde gamba’s
Auxerrois • Domein de Wijngaardsberg | 2022
Fruitige wijn met aroma’s van perzik, peer, rode appel, bloesem met een krokant broodkorstje vers uit de oven. De wijn heeft een verleidelijke combinatie van vers fruit, een kleine hartige touch en een aangenaam ronder mondgevoel.
Wijn-spijs: Asperges à la Flamande. Zalmpaté
Grüner Veltliner Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2018
Gerijpte Grüner Veltliner in optima forma! Door de juiste Rieden te kiezen heeft Georg in dit warme jaar een zeer gebalanceerde wijn gemaakt. Aroma’s van nectarine, dragon, citroen en bloesem, maar ook honing, gedroogde peer, gedroogde abrikoos, mandarijnschil, biscuit en limoen meringue vechten om je aandacht, met een klein grapefruitbittertje als kick op het eind. Drink deze wijn niet te koel en in een groot glas en geniet nog meer van de waanzinnige complexiteit, de geweldige balans tussen mooie zuren en romige body en van de eindeloze complexe afdronk. Grosses Kino!
Wijn-spijs: Stoofpotje van kalf met citroen, room en dragon
Grüner Veltliner Smaragd Ried Zanzl • Weingut Frischengruber | 2018
Een late release van deze single vineyard wijn, die zijn ontwikkeling al voorzichtig laat zien maar ook zeker nog een mooie toekomst voor zich heeft. Aroma\'s van appel, perzik, citroenzeste, natte steen en sinaasappelbloesemhoning maar ook een hint van toast, gedroogde appel en gember. In de smaak ontdek je bovendien een zilte touch maar ook biscuitjes en perzikencake. Een elegante Grüner Veltliner met een lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Gebakken tongschar met groene groentjes en lamsoor. Zalmtartaar.