Sauvignon Blanc Hochsulz • Skoff Original | 2017
De wijn uit deze top Lage stuift het glas uit. De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, limoen en wilde perzik met ook een aangename ‘groenige’ touch. De kruidige geuren en smaken van laurierblad, peper en kruidnagel maken het feestje in je neus en mond compleet. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-Spijs: Indiase kip met garam masala / pasta met een sterke geitenkaas, limoen en groene groentes zoals groene asperges, broccoli, koolrabi.
Sauvignon Blanc Royal • Skoff Original | 2017
Intense geur van fris tropisch fruit en rijp citrusfruit, zoals ananas, limoen en passievrucht, met een aangename grassige touch én, zeer kenmerkend voor de Royal-lijn, aroma’s van kruidnagel, butterscotch, vanille en geroosterde noten. Een zeer complexe gespierde Sauvignon Blanc met frisse zuren, stevige body, een enorme lengte en rijpingspotentieel! Super spannend glas wijn, gastronomisch zeer breed inzetbaar.
Wijn-Spijs: Gebakken zalm met pesto (en pasta)
Sämling 88 Nektaressenz, Trockenbeerenauslese (0,375) • Weingut Haider | 2015
Zeer complexe en betoverende wijn. Aroma’s van passievrucht, mango en lychee knallen het glas uit. Gedroogde abrikoos, honing en sinaasappelmarmelade vullen dit perfect aan. Zeer zuiver en ondanks het restzoet toch perfect in balans. Eindeloze afdronk.
Wijn-Spijs: Baklava. Limburgse (linzen)abrikozenvlaai
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Blanc de Biz Brut Zero • Domein Cuvelier | 2018
De Blanc de Biz 2018 toont de elegantie van een Blanc de Blancs in optima forma. Aroma’s van citroen (sap en zeste), abrikoos, brioche, citroencakejes en amandel krijgen door de frisse zuren een enorme kick. Samen met de fijne mousse en lange afdronk is dit een heerlijk eetlustopwekkend aperitief.
Wijn-spijs: aperitief! Oesters, scheermesjes, geroosterde amandelen
Riesling Auslese (0,375) • Weingut Haider | 2017
Alleen al de geur van deze heerlijke dessertwijn laat je het water in de mond lopen. Intense en complexe aroma’s van honing, gedroogde abrikoos, gedroogde appel, mango, papaya en gekonfijte sinaasappelschil. De geweldige balans tussen zoet en zuur en de lange afdronk maken dit zoete Rieslingfeestje compleet.
Wijn-spijs: Abrikozen linzenvlaai. Spongecake, pistache, tropisch fruit.
Sauvignon Blanc DAC • Skoff Original | 2020
Stuivende neus vol limoen, kruisbes, rode appel, perzik en passievrucht met een vleugje vers gemaaid gras en vlier. Fris mondgevoel waarin limoen en kruisbes qua aroma’s de boventoon voeren met een aangenaam bittertje in de sappige afdronk.
Wijn-spijs: salade met groene asperges en mozzarella di bufala. Zalmforel en papillotte met dille en limoen.
Le Loup • Domein Beau Marais | 2020
Tropisch fruit, perzik en appel stijgen op uit het glas, aangevuld met aroma’s van room, toast en ceder. In de mond voegt grapefruit hier nog een aangenaam fruitig bittertje aan toe. De perfecte balans tussen romigheid en zuren en de lange afdronk maken deze verrassende blend tot een heerlijke wijn.
Wijn-spijs: Tajine van kip, couscous en ras el hanout
Chardonnay Alte Reben • Weingut Achs | 2019
Dit is het type Chardonnay dat je bij Alte Reben én Paul Achs verwacht. De perfecte balans tussen geconcentreerde maar toch elegante fruitsmaken en een spannende kruidigheid, tussen frisse zuren en een aangename body, met bovendien een lange afdronk. Aroma’s van peer (inclusief schil!), appel en mandarijn krijgen gezelschap van een complexe mix van ceder, kruidnagel, kaneel en toast. In de smaak komt hier nog een limoentje en tegelijkertijd iets romigs met een kleine touch butterscotch bij. Gun deze wijn een groot glas (of kies zelfs voor karafferen) en serveer niet te koud.
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Tridendron • Weingut 'ET' Triebaumer | 2019
Rode pruim, rode en een beetje zwarte kers, rozenbottel maar ook kruidnagel, peper en toast. Een sappige wijn met een krachtige body en stevige maar wel rijpe en aangename tannines. Karafferen en serveren in een groot glas zorgt voor nog meer drinkplezier.
Wijn-spijs: moussaka
Blaufränkisch Mariental • Weingut 'ET' Triebaumer| 2019
Aroma’s van zwarte kers, braam, eucalyptus, bosgrond en venkelzaadjes. Stevig karakter door de voor Blaufränkisch typische tanninestructuur, indrukwekkende fruitige tonen in de smaak. Pure chocolade en frambozen in de zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Wildstoofpotje. Overjarige boerenkaas
Maulwurf • Weingut 'ET' Triebaumer | 2019
Een diep paarse wijn vol donker fruit zoals blauwe pruim, zwarte kers, blauwe bes, bosvruchten maar ook met aroma’s van peper, ontbijtkoek, kruidnagel, drop en een florale hint. Een wijn met structuur door de aanwezige rijpe tannines en mooie zuren met een lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde (herten)biefstuk met sjalotten-rodewijnjus
Tempranillo • Wijnkasteel Vandeurzen | 2019
Een verrassende Tempranillo uit België! Op basis van de granaatrode kleur kun je zien dat deze wijn al mooi gerijpt is. De complexe geuren en smaken onderstrepen dat: rode pruim en rode kers, kokos, vanille en chocolade maar ook gestoofde pruim, gedroogde kers en tabak. De gerijpte tannines verlenen deze wijn structuur en een stevig karakter. In de smaak komt het frissere rode fruit meer naar voren maar in de afdronk pakken de hout- en rijpingstonen het complexe samenspel weer mooi op.
Wijn-spijs: Rib-eye van de grill met frietjes. Geroosterde portobello gevuld met geblakerde paprika en hazelnoot
Albarino • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Een stuivend glas Albariño uit het Belgische Hageland. Limoen, appel, kruisbes, vlier, perzik en vers gemaaid gras knallen uit het glas en nodigen uit tot een slok (en meer). In de mond komen deze frisse aroma’s helemaal tot hun recht in combinatie met de frisse zuren, hetgeen ook voor een lange fruitige afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Fruits de mers. Pasta met raapsteeltjes en verse geitenkaas
Grüner Veltliner • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Deze Belgische Grüner Veltliner heeft een een mooie gerijpte neus waarin aroma’s van honing, toast, rijpe peer, en mandarijn de hoofdrol spelen. In de mond valt de honingtoon nog meer op, mooi gebalanceerd door een grapefruitbittertje.
Wijn-spijs: Salade gegrilde kip / Backhendl :). Pasta scampi
BizJoe • Domein Cuvelier | 2017
Een gastronomische mousserende wijn! Aroma’s van appel in alle hoedanigheden: gele appel, gedroogde appel, appelstroop en appeltaart. Maar in deze complexe wijn zijn ook geuren en smaken van gekonfijte sinaasappelschil (lees Pim’s!), brioche en cantuccini met heerlijke geroosterde amandelen te herkennen. De balans tussen deze rijpere vollere aroma’s en de frisse zuren is erg aangenaam. Die zuren spelen ook een belangrijke rol in de textuur (dosage wordt niet gemist!) en de lange afdronk die deze Blanc de Noirs heeft. Schenk in een groter glas om optimaal te genieten.
Wijn-spijs: sushi van zalm, quiche / toast met gebakken paddenstoelen, raclette
Auxerrois • Overst Voerendaal | 2021
Aroma’s van appel, citroen, bloesem en natte steen met een kleine hartige touch van brooddeeg die voor extra spanning zorgt. In de mond iets meer nadruk op de citrustonen, mede door de frisse zuren die fijn gebalanceerd worden door een iets ronder mondgevoel.
Wijn-spijs: asperge met beurre blanc, zeebaars en lamsoor
Pinot Gris Late Harvest • Wijngoed Thorn | 2021
Frisse dessertwijn met aroma’s van honing, honingmeloen, wilde perzik, peer en papaya. Een klein bittertje in de smaak en de aangename zoet-zuur verhouding maken dit tot een heerlijke elegante Late Harvest Pinot Gris.
Wijn-spijs: Aardbeientaartje. Eton mess
Muskat Ottonel Spätlese • Weingut Haider | 2021
Verleidelijke dessertwijn van de muskaatdruif en dat ruik en proef je meteen! Aroma’s van bloesem, druif, perzik, roos, peer, perzik en een vleugje lychee zorgen voor een heerlijk samenspel van fruitige en bloemige tonen. Deze Spätlese levert door de fijne balans van zoet en zuur een elegante en aantrekkelijke wijn op.
Wijn-spijs: cheesecake van lychee
Riesling Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2018
Deze Riesling laat zien welk potentieel dit druivenras, in deze klasse, uit dit topgebied heeft. Zeer complex met aroma’s van rode appel, perzik, ananas, bloesem en citroen maar zeker ook gedroogde bloemen, citroenzeste, gedroogde appel en een onmiskenbare hint van petrol. Fijne zuren, geweldige balans en lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Coq au Riesling
Riesling Smaragd Ried Loibenberg • Weingut Frischengruber | 2021
Aangename neus van appel, citroenzeste, sinaasappelbloesem, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen. De hoge zuren verlenen de wijn een heerlijke frisheid, elegantie en lange afdronk terwijl tegelijkertijd de rijpheid van het fruit voor een aangename body zorgt. Nu al spannend maar met heel veel rijpingspotentieel.
Wijn-spijs: ceviche van schol met limoen, avocado en lamsoor
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2021
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: rijpe peer (inclusief schil!), perzik en appel aangevuld met kaneel en matcha. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op met als aanvullend aroma bittersinaasappel. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: geschroeide kreeft met jus op basis van bisque
Zierfandler Mandel-Höh • Stadlmann | 2020
Indrukwekkend voorbeeld van top Zierfandler! Geurige neus vol gekonfijte abrikoos, kweepeer, pistache, witte peper, honing, nougat en sinaasappelbloesem. Geconcentreerde wijn met zeer aangename balans tussen zuren en rond mondgevoel met een eindeloze complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde zalm met lichte sojasaus en Oosterse garnituur
Blanc de blancs (Chardonnay) • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Een elegante mousserende wijn, zoals we een blanc de blanc van Chardonnay kennen. Aroma’s van rode appel, citroen en grapefruit maar natuurlijk ook van toast en brioche zijn in de geur en smaak te ontdekken en houden in de afdronk in combinatie met een lekker bittertje aan. De aangename mousse en goed gekozen dosage zorgen voor een prettig mondgevoel.
Wijn-spijs: Aperitief! Garnaaltjes, rivierkreeftjes, oesters, …
Blanc de noirs (Pinot Noir) • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Een intense neus vol gele appel, sinaasappelschil, grapefruit, brioche en appelstroop maar ook een hint van versgebakken appeltaart bereidt onze smaakpapillen alvast voor op een heerlijke slok. De elegante mousse, aangename zuren en lange afdronk maken dit bruisend feestje af.
Wijn-spijs: Aperitief! Pata negra, olijven, sardientjes, …
Brut Tradition méthode traditionnelle • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Heerlijk glas mousserende wijn waarin veel te ontdekken valt: nectarine, peer, brioche, geroosterde amandelen maar ook de heerlijke associatie met perziktaart. De fijne mousse, zachte zuren en een verkwikkend bittertje in de afdronk maken dit tot een heerlijk aperitief.
Wijn-spijs: Aperitief! San Daniele ham, geroosterde en gezouten amandelen, …
Riesling Smaragd Kreuzberg • Weingut Frischengruber | 2021
Fantastisch voorbeeld van een elegante Riesling Smaragd. Delicate neus van appel, citroenzeste, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen en versgemaaid gras. De smaakconcentratie door de leeftijd van de stokken en de hoge zuren door de perfecte ligging van deze wijngaard zorgen voor een complexe wijn met een enorm bewaarpotentieel.
Wijn-spijs: Salade Waldorf met knolselderij, appel, gerookte kip en walnoot met frisse citrusdressing
Blaufränkisch Mariental • Weingut 'ET' Triebaumer| 2012
Mariental op zijn best! Primaire aroma’s zoals zwarte kers, braam, peper en eucalyptus, aangevuld met secundaire en tertiaire aroma’s van pure chocolade, tabak, bosgrond, gestoofde bramen en gedroogde kersen. Stevig karakter door de voor Blaufränkisch typische tanninestructuur, maar wel al ‘getemd’ door de leeftijd. Zeer lange en complexe afdronk waarbij de wijn bij elke slok iets nieuws in petto heeft.
Wijn-spijs: Wildstoofpotje. Overjarige boerenkaas
Chardonnay Ried Bandkräftn • Weingut 'ET' Triebaumer| 2019
Een verrassende Chardonnay in de stijl van ET: elegant met veel fruit, maar tegelijkertijd ook kruidig en aards. Aroma’s van geroosterde amandel, kruidnagel, ceder, grapefruit, gedroogde appel, kumquat en een hint van bosgrond. Alle aroma\'s zijn prachtig versmolten en de aangename frisse fruitzuren dragen de wijn in de schitterende lange afdronk. Kortom een grote wijn met een geweldige complexiteit. Serveren in een groot glas en niet te koud voor optimaal drinkgenot!
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper.