De Parel Limited Edition • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2008
Een mousserende wijn van deze leeftijd en dit kaliber is ongeëvenaard in Limburg. Het hoogtepunt van 25 jaar ijveren. Het begint met een basiswijn van geweldige kwaliteit, maar de lange rijping op de gist zorgt voor een geweldige harmonie en complexiteit in aroma’s, alsook een zeer fijne mousse en geweldige afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde kreeft. Ossobuco. Pasta porcini.
Sauvignon Blanc Hochsulz • Skoff Original | 2017
De wijn uit deze top Lage stuift het glas uit. De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, limoen en wilde perzik met ook een aangename ‘groenige’ touch. De kruidige geuren en smaken van laurierblad, peper en kruidnagel maken het feestje in je neus en mond compleet. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-Spijs: Indiase kip met garam masala / pasta met een sterke geitenkaas, limoen en groene groentes zoals groene asperges, broccoli, koolrabi.
Sauvignon Blanc Royal • Skoff Original | 2017
Intense geur van fris tropisch fruit en rijp citrusfruit, zoals ananas, limoen en passievrucht, met een aangename grassige touch én, zeer kenmerkend voor de Royal-lijn, aroma’s van kruidnagel, butterscotch, vanille en geroosterde noten. Een zeer complexe gespierde Sauvignon Blanc met frisse zuren, stevige body, een enorme lengte en rijpingspotentieel! Super spannend glas wijn, gastronomisch zeer breed inzetbaar.
Wijn-Spijs: Gebakken zalm met pesto (en pasta)
Welschriesling Auslese, Magnum • Weingut Haider | 2017
Witte perzik en exotische vruchten. Zeer veel smaak. Een mooi spel tussen zoet en zuur, met een vleugje honing. Soms heeft men niet veel nodig om gelukkig te zijn!
Wijn-Spijs: Bavarois van abrikoos met gekonfijte ananas. Apfelstrudel
Sämling 88 Nektaressenz, Trockenbeerenauslese (0,375) • Weingut Haider | 2015
Zeer complexe en betoverende wijn. Aroma’s van passievrucht, mango en lychee knallen het glas uit. Gedroogde abrikoos, honing en sinaasappelmarmelade vullen dit perfect aan. Zeer zuiver en ondanks het restzoet toch perfect in balans. Eindeloze afdronk.
Wijn-Spijs: Baklava. Limburgse (linzen)abrikozenvlaai
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Blanc de Biz Brut Zero • Domein Cuvelier | 2018
De Blanc de Biz 2018 toont de elegantie van een Blanc de Blancs in optima forma. Aroma’s van citroen (sap en zeste), abrikoos, brioche, citroencakejes en amandel krijgen door de frisse zuren een enorme kick. Samen met de fijne mousse en lange afdronk is dit een heerlijk eetlustopwekkend aperitief.
Wijn-spijs: aperitief! Oesters, scheermesjes, geroosterde amandelen
Pinot Noir • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2017
Complexe neus waarin rode kersen en rode pruimen steun krijgen van goed geïntegreerde aroma’s afkomstig van de Franse barriques: ceder, toast, kruidnagel en jeneverbes. Als klap op de vuurpijl maken aangename rijpingsaroma’s in de vorm van onder andere gedroogde cranberry, bosgrond en tabak het aromafeestje compleet. Een elegante rode wijn met een hoge mate van complexiteit, een mooi samenspel van frisse fruitaroma’s en tertiaire tonen, mooie zuren, aangename tannines en een lange afdronk.
Wijn-spijs: Boeuf bourguignon. Rouleau van gevogelte gevuld met paddenstoelen
Riesling Auslese (0,375) • Weingut Haider | 2017
Alleen al de geur van deze heerlijke dessertwijn laat je het water in de mond lopen. Intense en complexe aroma’s van honing, gedroogde abrikoos, gedroogde appel, mango, papaya en gekonfijte sinaasappelschil. De geweldige balans tussen zoet en zuur en de lange afdronk maken dit zoete Rieslingfeestje compleet.
Wijn-spijs: Abrikozen linzenvlaai. Spongecake, pistache, tropisch fruit.
Sauvignon Blanc DAC • Skoff Original | 2020
Stuivende neus vol limoen, kruisbes, rode appel, perzik en passievrucht met een vleugje vers gemaaid gras en vlier. Fris mondgevoel waarin limoen en kruisbes qua aroma’s de boventoon voeren met een aangenaam bittertje in de sappige afdronk.
Wijn-spijs: salade met groene asperges en mozzarella di bufala. Zalmforel en papillotte met dille en limoen.
Gewürztraminer Kranach • Skoff Original | 2017
Spannende neus met lychee, rozen, perzik en mango maar ook een hint van witte rozijnen, gedroogde peer, honing en gebakken abrikozen. Sappige en delicate smaak waarin tropisch fruit en bloemen een mooi duo vormen.
Wijn-spijs: Pittige Thaise curry
Le Loup • Domein Beau Marais | 2020
Tropisch fruit, perzik en appel stijgen op uit het glas, aangevuld met aroma’s van room, toast en ceder. In de mond voegt grapefruit hier nog een aangenaam fruitig bittertje aan toe. De perfecte balans tussen romigheid en zuren en de lange afdronk maken deze verrassende blend tot een heerlijke wijn.
Wijn-spijs: Tajine van kip, couscous en ras el hanout
Chardonnay Alte Reben • Weingut Achs | 2019
Dit is het type Chardonnay dat je bij Alte Reben én Paul Achs verwacht. De perfecte balans tussen geconcentreerde maar toch elegante fruitsmaken en een spannende kruidigheid, tussen frisse zuren en een aangename body, met bovendien een lange afdronk. Aroma’s van peer (inclusief schil!), appel en mandarijn krijgen gezelschap van een complexe mix van ceder, kruidnagel, kaneel en toast. In de smaak komt hier nog een limoentje en tegelijkertijd iets romigs met een kleine touch butterscotch bij. Gun deze wijn een groot glas (of kies zelfs voor karafferen) en serveer niet te koud.
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Tridendron • Weingut 'ET' Triebaumer | 2019
Rode pruim, rode en een beetje zwarte kers, rozenbottel maar ook kruidnagel, peper en toast. Een sappige wijn met een krachtige body en stevige maar wel rijpe en aangename tannines. Karafferen en serveren in een groot glas zorgt voor nog meer drinkplezier.
Wijn-spijs: moussaka
Blaufränkisch Mariental • Weingut 'ET' Triebaumer| 2019
Aroma’s van zwarte kers, braam, eucalyptus, bosgrond en venkelzaadjes. Stevig karakter door de voor Blaufränkisch typische tanninestructuur, indrukwekkende fruitige tonen in de smaak. Pure chocolade en frambozen in de zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Wildstoofpotje. Overjarige boerenkaas
Maulwurf • Weingut 'ET' Triebaumer | 2019
Een diep paarse wijn vol donker fruit zoals blauwe pruim, zwarte kers, blauwe bes, bosvruchten maar ook met aroma’s van peper, ontbijtkoek, kruidnagel, drop en een florale hint. Een wijn met structuur door de aanwezige rijpe tannines en mooie zuren met een lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde (herten)biefstuk met sjalotten-rodewijnjus
Tempranillo • Wijnkasteel Vandeurzen | 2019
Een verrassende Tempranillo uit België! Op basis van de granaatrode kleur kun je zien dat deze wijn al mooi gerijpt is. De complexe geuren en smaken onderstrepen dat: rode pruim en rode kers, kokos, vanille en chocolade maar ook gestoofde pruim, gedroogde kers en tabak. De gerijpte tannines verlenen deze wijn structuur en een stevig karakter. In de smaak komt het frissere rode fruit meer naar voren maar in de afdronk pakken de hout- en rijpingstonen het complexe samenspel weer mooi op.
Wijn-spijs: Rib-eye van de grill met frietjes. Geroosterde portobello gevuld met geblakerde paprika en hazelnoot
Albarino • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Een stuivend glas Albariño uit het Belgische Hageland. Limoen, appel, kruisbes, vlier, perzik en vers gemaaid gras knallen uit het glas en nodigen uit tot een slok (en meer). In de mond komen deze frisse aroma’s helemaal tot hun recht in combinatie met de frisse zuren, hetgeen ook voor een lange fruitige afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Fruits de mers. Pasta met raapsteeltjes en verse geitenkaas
Grüner Veltliner • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Deze Belgische Grüner Veltliner heeft een een mooie gerijpte neus waarin aroma’s van honing, toast, rijpe peer, en mandarijn de hoofdrol spelen. In de mond valt de honingtoon nog meer op, mooi gebalanceerd door een grapefruitbittertje.
Wijn-spijs: Salade gegrilde kip / Backhendl :). Pasta scampi
BizJoe • Domein Cuvelier | 2017
Een gastronomische mousserende wijn! Aroma’s van appel in alle hoedanigheden: gele appel, gedroogde appel, appelstroop en appeltaart. Maar in deze complexe wijn zijn ook geuren en smaken van gekonfijte sinaasappelschil (lees Pim’s!), brioche en cantuccini met heerlijke geroosterde amandelen te herkennen. De balans tussen deze rijpere vollere aroma’s en de frisse zuren is erg aangenaam. Die zuren spelen ook een belangrijke rol in de textuur (dosage wordt niet gemist!) en de lange afdronk die deze Blanc de Noirs heeft. Schenk in een groter glas om optimaal te genieten.
Wijn-spijs: sushi van zalm, quiche / toast met gebakken paddenstoelen, raclette
Auxerrois • Overst Voerendaal | 2021
Aroma’s van appel, citroen, bloesem en natte steen met een kleine hartige touch van brooddeeg die voor extra spanning zorgt. In de mond iets meer nadruk op de citrustonen, mede door de frisse zuren die fijn gebalanceerd worden door een iets ronder mondgevoel.
Wijn-spijs: asperge met beurre blanc, zeebaars en lamsoor
Pinot Gris Late Harvest • Wijngoed Thorn | 2021
Frisse dessertwijn met aroma’s van honing, honingmeloen, wilde perzik, peer en papaya. Een klein bittertje in de smaak en de aangename zoet-zuur verhouding maken dit tot een heerlijke elegante Late Harvest Pinot Gris.
Wijn-spijs: Aardbeientaartje. Eton mess
Riesling Brut • Wijndomein Aldeneyck | S.A.
Heerlijke combinatie van het mooie fruit van de Rieslingdruif en de verleidelijke aroma’s van de tweede vergisting op fles: appel, nectarine, citroen, sinaasappelschil, gedroogde appel, brioche, biscuit en een impressie van tarte au citron. De frisse Rieslingzuren worden perfect in balans gehouden door de dosage en dragen de aroma’s mee in de lange aangename afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! Blini met gerookte zalm, charcuterie, gerookte forel op toast, …
Pinot Noir 777 • Wijngoed Thorn | 2019
Laat je niet foppen door de lichte granaatrode kleur! Deze Pinot Noir heeft een intense neus van kersen, rode bessen, karamel, gestoofde kersen, gedroogde cranberry’s en een hint van kirsch en tabak. Complexe aroma’s dus, mede door de rijping op barriques en de leeftijd. Aangenaam mondgevoel met zachte rijpe tannines en een lang aanhoudende afdronk.
Wijn-spijs: Rouleau van parelhoen met paddenstoelen. Tonijnsteak van de houtskoolgrill.
Chardonnay Prestige • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Na het genot van de intense neus vol kokos, butterscotch, vanille, kruidnagel, fudge, perzik en ananas volgt een slok van deze romige witte wijn. Ook in de smaak voeren de secundaire aroma’s de boventoon waarbij kokoskoekjes en appeltaart een aanvulling zijn op de geur. De balans tussen de frisse zuren en romige structuur en de lange afdronk laten zien dat de naam Chardonnay Prestige terecht gekozen is. Drink de wijn niet te koel en uit een groter glas om optimaal te genieten van de verscheidenheid aan aroma’s.
Wijn-spijs: stoof van kalf met champignon en room. Gegrilde kalkoen met saus van zachte Thaise curry (kokosmelk!)
Muskat Ottonel Spätlese • Weingut Haider | 2021
Verleidelijke dessertwijn van de muskaatdruif en dat ruik en proef je meteen! Aroma’s van bloesem, druif, perzik, roos, peer, perzik en een vleugje lychee zorgen voor een heerlijk samenspel van fruitige en bloemige tonen. Deze Spätlese levert door de fijne balans van zoet en zuur een elegante en aantrekkelijke wijn op.
Wijn-spijs: cheesecake van lychee
Riesling Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2018
Deze Riesling laat zien welk potentieel dit druivenras, in deze klasse, uit dit topgebied heeft. Zeer complex met aroma’s van rode appel, perzik, ananas, bloesem en citroen maar zeker ook gedroogde bloemen, citroenzeste, gedroogde appel en een onmiskenbare hint van petrol. Fijne zuren, geweldige balans en lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Coq au Riesling
Riesling Smaragd Ried Loibenberg • Weingut Frischengruber | 2021
Aangename neus van appel, citroenzeste, sinaasappelbloesem, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen. De hoge zuren verlenen de wijn een heerlijke frisheid, elegantie en lange afdronk terwijl tegelijkertijd de rijpheid van het fruit voor een aangename body zorgt. Nu al spannend maar met heel veel rijpingspotentieel.
Wijn-spijs: ceviche van schol met limoen, avocado en lamsoor
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2021
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: rijpe peer (inclusief schil!), perzik en appel aangevuld met kaneel en matcha. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op met als aanvullend aroma bittersinaasappel. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: geschroeide kreeft met jus op basis van bisque