Sankt Laurent • Weingut Achs | 2021
Grüner Veltliner Bulle • Weingut Hofmann | 2022
Pinot brut rosé • Wijngoed Thorn | 2021
Sämling 88 Nektaressenz, Trockenbeerenauslese (0,375) • Weingut Haider | 2015
Zeer complexe en betoverende wijn. Aroma’s van passievrucht, mango en lychee knallen het glas uit. Gedroogde abrikoos, honing en sinaasappelmarmelade vullen dit perfect aan. Zeer zuiver en ondanks het restzoet toch perfect in balans. Eindeloze afdronk.
Wijn-Spijs: Baklava. Limburgse (linzen)abrikozenvlaai
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Riesling Auslese (0,375) • Weingut Haider | 2017
Alleen al de geur van deze heerlijke dessertwijn laat je het water in de mond lopen. Intense en complexe aroma’s van honing, gedroogde abrikoos, gedroogde appel, mango, papaya en gekonfijte sinaasappelschil. De geweldige balans tussen zoet en zuur en de lange afdronk maken dit zoete Rieslingfeestje compleet.
Wijn-spijs: Abrikozen linzenvlaai. Spongecake, pistache, tropisch fruit.
Chardonnay Alte Reben • Weingut Achs | 2019
Dit is het type Chardonnay dat je bij Alte Reben én Paul Achs verwacht. De perfecte balans tussen geconcentreerde maar toch elegante fruitsmaken en een spannende kruidigheid, tussen frisse zuren en een aangename body, met bovendien een lange afdronk. Aroma’s van peer (inclusief schil!), appel en mandarijn krijgen gezelschap van een complexe mix van ceder, kruidnagel, kaneel en toast. In de smaak komt hier nog een limoentje en tegelijkertijd iets romigs met een kleine touch butterscotch bij. Gun deze wijn een groot glas (of kies zelfs voor karafferen) en serveer niet te koud.
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Blaufränkisch Mariental • Weingut 'ET' Triebaumer| 2019
Aroma’s van zwarte kers, braam, eucalyptus, bosgrond en venkelzaadjes. Stevig karakter door de voor Blaufränkisch typische tanninestructuur, indrukwekkende fruitige tonen in de smaak. Pure chocolade en frambozen in de zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Wildstoofpotje. Overjarige boerenkaas
Albarino • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Een stuivend glas Albariño uit het Belgische Hageland. Limoen, appel, kruisbes, vlier, perzik en vers gemaaid gras knallen uit het glas en nodigen uit tot een slok (en meer). In de mond komen deze frisse aroma’s helemaal tot hun recht in combinatie met de frisse zuren, hetgeen ook voor een lange fruitige afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Fruits de mers. Pasta met raapsteeltjes en verse geitenkaas
BizJoe • Domein Cuvelier | 2017
Een gastronomische mousserende wijn! Aroma’s van appel in alle hoedanigheden: gele appel, gedroogde appel, appelstroop en appeltaart. Maar in deze complexe wijn zijn ook geuren en smaken van gekonfijte sinaasappelschil (lees Pim’s!), brioche en cantuccini met heerlijke geroosterde amandelen te herkennen. De balans tussen deze rijpere vollere aroma’s en de frisse zuren is erg aangenaam. Die zuren spelen ook een belangrijke rol in de textuur (dosage wordt niet gemist!) en de lange afdronk die deze Blanc de Noirs heeft. Schenk in een groter glas om optimaal te genieten.
Wijn-spijs: sushi van zalm, quiche / toast met gebakken paddenstoelen, raclette
Riesling Brut • Wijndomein Aldeneyck | S.A.
Heerlijke combinatie van het mooie fruit van de Rieslingdruif en de verleidelijke aroma’s van de tweede vergisting op fles: appel, nectarine, citroen, sinaasappelschil, gedroogde appel, brioche, biscuit en een impressie van tarte au citron. De frisse Rieslingzuren worden perfect in balans gehouden door de dosage en dragen de aroma’s mee in de lange aangename afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! Blini met gerookte zalm, charcuterie, gerookte forel op toast, …
Muskat Ottonel Spätlese • Weingut Haider | 2021
Verleidelijke dessertwijn van de muskaatdruif en dat ruik en proef je meteen! Aroma’s van bloesem, druif, perzik, roos, peer, perzik en een vleugje lychee zorgen voor een heerlijk samenspel van fruitige en bloemige tonen. Deze Spätlese levert door de fijne balans van zoet en zuur een elegante en aantrekkelijke wijn op.
Wijn-spijs: cheesecake van lychee
Riesling Smaragd Ried Loibenberg • Weingut Frischengruber | 2021
Aangename neus van appel, citroenzeste, sinaasappelbloesem, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen. De hoge zuren verlenen de wijn een heerlijke frisheid, elegantie en lange afdronk terwijl tegelijkertijd de rijpheid van het fruit voor een aangename body zorgt. Nu al spannend maar met heel veel rijpingspotentieel.
Wijn-spijs: ceviche van schol met limoen, avocado en lamsoor
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2021
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: rijpe peer (inclusief schil!), perzik en appel aangevuld met kaneel en matcha. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op met als aanvullend aroma bittersinaasappel. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: geschroeide kreeft met jus op basis van bisque
Zierfandler Mandel-Höh • Stadlmann | 2020
Indrukwekkend voorbeeld van top Zierfandler! Geurige neus vol gekonfijte abrikoos, kweepeer, pistache, witte peper, honing, nougat en sinaasappelbloesem. Geconcentreerde wijn met zeer aangename balans tussen zuren en rond mondgevoel met een eindeloze complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde zalm met lichte sojasaus en Oosterse garnituur
Blanc de noirs (Pinot Noir) • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Een intense neus vol gele appel, sinaasappelschil, grapefruit, brioche en appelstroop maar ook een hint van versgebakken appeltaart bereidt onze smaakpapillen alvast voor op een heerlijke slok. De elegante mousse, aangename zuren en lange afdronk maken dit bruisend feestje af.
Wijn-spijs: Aperitief! Pata negra, olijven, sardientjes, …
Brut Tradition méthode traditionnelle • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Heerlijk glas mousserende wijn waarin veel te ontdekken valt: nectarine, peer, brioche, geroosterde amandelen maar ook de heerlijke associatie met perziktaart. De fijne mousse, zachte zuren en een verkwikkend bittertje in de afdronk maken dit tot een heerlijk aperitief.
Wijn-spijs: Aperitief! San Daniele ham, geroosterde en gezouten amandelen, …
Blaufränkisch Mariental • Weingut 'ET' Triebaumer| 2012
Mariental op zijn best! Primaire aroma’s zoals zwarte kers, braam, peper en eucalyptus, aangevuld met secundaire en tertiaire aroma’s van pure chocolade, tabak, bosgrond, gestoofde bramen en gedroogde kersen. Stevig karakter door de voor Blaufränkisch typische tanninestructuur, maar wel al ‘getemd’ door de leeftijd. Zeer lange en complexe afdronk waarbij de wijn bij elke slok iets nieuws in petto heeft.
Wijn-spijs: Wildstoofpotje. Overjarige boerenkaas
Sauvignon Blanc Obegg • Skoff Original | 2013
De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, kumquat en kruisbes, spannend aangevuld met kruidige en geroosterde geuren en smaken van laurier, munt, ceder en geroosterde pistachenoten. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-spijs: Tonijn van de grill met tapenade van geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie
Sauvignon Blanc STOAN • Skoff Original | 2017
Intens en aromatisch in de neus, wat kruisbes, rijpe mango, pitvruchten en steenfruit. Zeer mineraal in de mond, geweldige structuur, fris en fruitig. De aanzienlijke rijping op steen behoudt juist het aromatisch karakter van de druif. Zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges en zalm
Zilveren Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2015
Deze millésimé betovert onmiddellijk in geur en smaak: gele appel, kaneelbiscuitjes, nougat, geroosterde amandelen, marsepein, gebakken appeltjes, gekonfijte sinaasappel met chocolade, … een indrukwekkende complexiteit. In de mond valt de geweldige balans van de dosage en de mooie zuren op waarbij frissere aroma’s zoals lemon curd en grapefruit een mooie aanvulling vormen op de toch al zeer complexe aroma’s. De verfijnde mousse en een eindeloze afdronk tillen deze wijnbeleving naar een nog hoger niveau. Deze wijn zou je in een normaal wijnglas moeten schenken om optimaal van de complexiteit te kunnen genieten.
Wijn-spijs: wonton met gevogelte, paddenstoel en truffel. Gebakken heilbot met geroosterde bloemkool, beurre noisette en gefrituurde kappertjes
Syrah • Weingut Achs | 2020
De diepe paarse kleur bereidt ons al voor op de volle wijn die ons te wachten staat. Zwart fruit voert de boventoon, zoals zwarte kersen en bramen, maar de typische aroma’s van peper, aangevuld met cacao en ceder van de houtopvoeding voegen een aangename complexiteit toe. Een krachtige rode wijn die zijn structuur ontleent aan de stevige rijpe tannines. Decanteren aanbevolen.
Wijn-spijs: gegrilde entrecote met geroosterde knolgroenten
Pannobile • Weingut Achs | 2020
Deze typische blend uit Burgenland toont het potentieel van deze twee Oostenrijkse druivenrassen. Rood fruit en sappigheid van de Zweigelt maar vooral veel bramen, zwarte kersen, bosbessen, peper en laurier van de Blaufränkisch, aangevuld met de kruidigheid afkomstig van de decente houtopvoeding. Een stevige maar rijpe tanninestructuur zorgt voor een fijne bite en biedt samen met de fijne zuren een volle maar tegelijkertijd ook elegante wijn op met een lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Hazenpeper. Zwiebelrostbraten
Sankt Laurent • Weingut Achs | 2021
Sappige wijn met veel rode kersen, rode besjes, iets aards in de vorm van rode biet en een lichte kruidige touch. In de smaak proef je de typische rijpe zure kers (Sauerkirsch!). Door de frisse zuren en iets bite van de tannine heeft de wijn een soepele body die licht gekoeld het best tot zijn recht komt.
Wijn-spijs: Tataki van tonijn met sojasaus
Grüner Veltliner Bulle • Weingut Hofmann | 2022
Heerlijke sappige fruitige wijn met opwekkende zuren en een aangenaam mondgevoel. Deze Grüner trakteert ons op uitgesproken aroma’s van rijpe peer, perzik, mango en rode appel aangevuld met een hint van vers gemaaid gras en citroenzeste. De aangename frisse en fruitige afdronk van deze Bulle vraagt om nog een slok, nog een glas, nog een fles!
Wijn-spijs: Ceviche van zalm met limoen en kumquat. Tabouleh met komkommer, feta, olijven en koriander
Sämling 88, Trockenbeerenauslese (0,375) • Weingut Haider | 2017
‘Exotik pur’ schrijft Theresa over deze wijn. En geef haar eens ongelijk bij het ruiken en proeven van deze wijn: ananas, mango, maracuja, gekonfijte ananas, gesuikerde schil van kumquat, gedroogde mango en marmelade van minneola. Naast deze tropische fruitcocktail valt er ook nog honing, zoete drop, karamel en appelstroop te ontdekken. Een intens zoete en volle dessertwijn die mooi in balans is door de zuren met een eindeloze afdronk.
Wijn-spijs: Tarte tatin van mango en ananas met ijs van mandarijn
Grüner Veltliner, Beerenauslese (0,375) • Weingut Haider | 2019
Aromatische neus vol gele appel, abrikoos, meloen, honing, sinaasappelmarmelade, gebakken appel, gedroogde mango, abrikoos, gekonfijte gember en gedroogde bloemen. Rijpere en vollere stijl dessertwijn, uiteraard wel met de voor Gerhard Haider zo typerende en briljante balans tussen zoet en zuur.
Wijn-spijs: Linzertorte. Clafoutis met gemarineerde abrikozen.
Grüner Veltliner Ried Fuchsenrand • Weingut Hofmann | 2021
Aroma’s van perzik, papaya, peer, limoen, rode appel en bloesem met een hint van natte steen en venkel. De fijne zuren en elegante gelaagdheid maken dit een heerlijke Grüner Veltliner uit het Traisental.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges, zalm en citroenzeste
Pinot brut rosé • Wijngoed Thorn | 2021
Altijd een feestelijke aanblik, een parelende roséwijn. Aroma’s van rood fruit zoals aardbei, framboos en rode kers, met ook een touch van citroenzeste en rode appel, worden naadloos aangevuld door secundaire tonen van biscuitjes en toast. Eigenlijk dus de lekkerste aardbeienvlaai op harde wenerdeeg maar dan in bruisende vorm!
Wijn-spijs: Aperitief (vb. San Daniele) Tataki van tonijn met granité van watermeloen
Dornfelder • Wijngoed Thorn | 2022
Donkerrode soepele wijn. Intense neus met veel (zwart) fruit zoals braam, zwarte kers, rode pruim en bosvruchten met een kleine touch van peper en een hintje ontbijtkoek. Elegante wijn met zachte tannines.
Wijn-spijs: Gebakken bloedworst met stroop, gebakken appel en roggebrood. Parelhoen met rode kool.
Frühburgunder • Wijngoed Thorn | 2022
Een elegant glas rode wijn, in kleur, smaak en body. Aroma’s van rode vruchten zoals rode kers, rode bes en rode pruim domineren in de neus, met de ondersteuning van een vleugje zoethout en iets aards. In de smaak lijkt het fruit zelfs nog iets rijper en proef je ook aardbei en framboos. De soepele body met zachte tannines maakt dit tot een wijn die ook licht gekoeld perfect tot zijn recht komt.
Wijn-spijs: Steak tartare van kalf. Tonijn van de grill met morilles.