Grüner Veltliner Bulle • Weingut Hofmann | 2022
Gans En Roses • Weingut Haider | 2020
Blauer Zweigelt • Weingut Achs | 2022
Grüner Veltliner Ried Galgenberg • Weingut Gschweicher | 2023
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Chardonnay Alte Reben • Weingut Achs | 2019
Dit is het type Chardonnay dat je bij Alte Reben én Paul Achs verwacht. De perfecte balans tussen geconcentreerde maar toch elegante fruitsmaken en een spannende kruidigheid, tussen frisse zuren en een aangename body, met bovendien een lange afdronk. Aroma’s van peer (inclusief schil!), appel en mandarijn krijgen gezelschap van een complexe mix van ceder, kruidnagel, kaneel en toast. In de smaak komt hier nog een limoentje en tegelijkertijd iets romigs met een kleine touch butterscotch bij. Gun deze wijn een groot glas (of kies zelfs voor karafferen) en serveer niet te koud.
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Muskat Ottonel Spätlese • Weingut Haider | 2021
Verleidelijke dessertwijn van de muskaatdruif en dat ruik en proef je meteen! Aroma’s van bloesem, druif, perzik, roos, peer, perzik en een vleugje lychee zorgen voor een heerlijk samenspel van fruitige en bloemige tonen. Deze Spätlese levert door de fijne balans van zoet en zuur een elegante en aantrekkelijke wijn op.
Wijn-spijs: cheesecake van lychee
Riesling Smaragd Ried Loibenberg • Weingut Frischengruber | 2021
Complexe aroma’s van mandarijn, kumquat, gele appel, maracuja, citroenzeste, natte steen, abrikoos en sinaasappelbloesem met in de neus al de eerste rijpingstonen zoals gedroogde abrikoos, gekonfijte citroen en gebakken appel. De hoge zuren verlenen de wijn een heerlijke frisheid, elegantie en lange afdronk terwijl tegelijkertijd de rijpheid van het fruit voor een aangename body zorgt. Nu al spannend maar met heel veel rijpingspotentieel.
Wijn-spijs: ceviche van schol met limoen, avocado en lamsoor
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2021
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: rijpe peer (inclusief schil!), perzik en appel aangevuld met kaneel en matcha. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op met als aanvullend aroma bittersinaasappel. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: geschroeide kreeft met jus op basis van bisque
Zierfandler Mandel-Höh • Stadlmann | 2020
Indrukwekkend voorbeeld van top Zierfandler! Geurige neus vol gekonfijte abrikoos, kweepeer, pistache, witte peper, honing, nougat en sinaasappelbloesem. Geconcentreerde wijn met zeer aangename balans tussen zuren en rond mondgevoel met een eindeloze complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde zalm met lichte sojasaus en Oosterse garnituur
Blaufränkisch Mariental • Weingut 'ET' Triebaumer| 2012
Mariental op zijn best! Primaire aroma’s zoals zwarte kers, braam, peper en eucalyptus, aangevuld met secundaire en tertiaire aroma’s van pure chocolade, tabak, bosgrond, gestoofde bramen en gedroogde kersen. Stevig karakter door de voor Blaufränkisch typische tanninestructuur, maar wel al ‘getemd’ door de leeftijd. Zeer lange en complexe afdronk waarbij de wijn bij elke slok iets nieuws in petto heeft.
Wijn-spijs: Wildstoofpotje. Overjarige boerenkaas
Sauvignon Blanc Obegg • Skoff Original | 2013
De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, kumquat en kruisbes, spannend aangevuld met kruidige en geroosterde geuren en smaken van laurier, munt, ceder en geroosterde pistachenoten. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-spijs: Tonijn van de grill met tapenade van geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie
Sauvignon Blanc STOAN • Skoff Original | 2017
Intens en aromatisch in de neus, wat kruisbes, rijpe mango, pitvruchten en steenfruit. Zeer mineraal in de mond, geweldige structuur, fris en fruitig. De aanzienlijke rijping op steen behoudt juist het aromatisch karakter van de druif. Zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges en zalm
Sankt Laurent • Weingut Achs | 2021
Sappige wijn met veel rode kersen, rode besjes, iets aards in de vorm van rode biet en een lichte kruidige touch. In de smaak proef je de typische rijpe zure kers (Sauerkirsch!). Door de frisse zuren en iets bite van de tannine heeft de wijn een soepele body die licht gekoeld het best tot zijn recht komt.
Wijn-spijs: Tataki van tonijn met sojasaus
Grüner Veltliner Bulle • Weingut Hofmann | 2022
Heerlijke sappige fruitige wijn met opwekkende zuren en een aangenaam mondgevoel. Deze Grüner trakteert ons op uitgesproken aroma’s van rijpe peer, perzik, mango en rode appel aangevuld met een hint van vers gemaaid gras en citroenzeste. De aangename frisse en fruitige afdronk van deze Bulle vraagt om nog een slok, nog een glas, nog een fles!
Wijn-spijs: Ceviche van zalm met limoen en kumquat. Tabouleh met komkommer, feta, olijven en koriander
Sämling 88, Trockenbeerenauslese (0,375) • Weingut Haider | 2017
‘Exotik pur’ schrijft Theresa over deze wijn. En geef haar eens ongelijk bij het ruiken en proeven van deze wijn: ananas, mango, maracuja, gekonfijte ananas, gesuikerde schil van kumquat, gedroogde mango en marmelade van minneola. Naast deze tropische fruitcocktail valt er ook nog honing, zoete drop, karamel en appelstroop te ontdekken. Een intens zoete en volle dessertwijn die mooi in balans is door de zuren met een eindeloze afdronk.
Wijn-spijs: Tarte tatin van mango en ananas met ijs van mandarijn
Grüner Veltliner, Beerenauslese (0,375) • Weingut Haider | 2019
Aromatische neus vol gele appel, abrikoos, meloen, honing, sinaasappelmarmelade, gebakken appel, gedroogde mango, abrikoos, gekonfijte gember en gedroogde bloemen. Rijpere en vollere stijl dessertwijn, uiteraard wel met de voor Gerhard Haider zo typerende en briljante balans tussen zoet en zuur.
Wijn-spijs: Linzertorte. Clafoutis met gemarineerde abrikozen.
Grüner Veltliner Ried Fuchsenrand • Weingut Hofmann | 2021
Aroma’s van perzik, papaya, peer, limoen, rode appel en bloesem met een hint van natte steen en venkel. De fijne zuren en elegante gelaagdheid maken dit een heerlijke Grüner Veltliner uit het Traisental.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges, zalm en citroenzeste
Grüner Veltliner Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2018
Gerijpte Grüner Veltliner in optima forma! Door de juiste Rieden te kiezen heeft Georg in dit warme jaar een zeer gebalanceerde wijn gemaakt. Aroma’s van nectarine, dragon, citroen en bloesem, maar ook honing, gedroogde peer, gedroogde abrikoos, mandarijnschil, biscuit en limoen meringue vechten om je aandacht, met een klein grapefruitbittertje als kick op het eind. Drink deze wijn niet te koel en in een groot glas en geniet nog meer van de waanzinnige complexiteit, de geweldige balans tussen mooie zuren en romige body en van de eindeloze complexe afdronk. Grosses Kino!
Wijn-spijs: Stoofpotje van kalf met citroen, room en dragon
Weissburgunder Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2018
Weissburgunder in optima forma! Frisse fruittonen van appel, peer en mandarijn worden perfect aangevuld met aroma\'s van toast, clotted cream, geroosterde amandel, pistachenootjes, gedroogde appel, gekonfijte ananas, gedroogde bloemen en perentaart. In de smaak komt daar nog een opwekkende bite van grapefruit bij. Het romige mondgevoel en de lange afdronk zorgen voor een geweldige totaalbeleving. Schenk deze wijn in een groter glas en niet te koud!
Wijn-spijs: romig visstoofpotje met prei en gekarameliseerde worteltjes
Grüner Veltliner Federspiel Ried Steiger • Weingut Frischengruber | 2021
Een heerlijke Federspiel met in de neus aroma’s van peer, witte nectarine, abrikoos, bloesem, papaya en kumquat met een hint van peper en drop. In de mond komen in aanvulling hierop ook smaken van citroensap en grapefruit naar voren met iets ziltigs in de afdronk. Sappige wijn met goed gebalanceerde zuren die door de lagering op de lie toch een ronder mondgevoel heeft.
Wijn-spijs: Waldorfsalade. Mosselen met witte wijn
Riesling Spätlese • Weingut Haider | 2022
Elegante dessertwijn met heerlijke aroma’s van sinaasappelbloesemhoning, abrikoos, rijpe peer, witte perzik en gedroogde mango. In de smaak zijn ook tonen van citroen, rode appel en gekonfijte citroenschil te ontdekken. De fruitige Rieslingzuren zorgen voor een zeer goede balans en aangename afdronk.
Wijn-spijs: Mangotiramisu. Taartje van blauwe bessen.
Blaufränkisch Rusterberg • Weingut 'ET' Triebaumer| 2021
Dit glas Blaufränkisch zit vol met bramen, zwarte kersen, rode pruimen en bosvruchten met hier en daar wat peper, ontbijtkoek en drop. Mooie balans tussen sappigheid en structuur, door de fijne zuren en de aanwezige rijpe tannines.
Wijn-spijs: Hamburger met uiencompote. Taco pulled portobello.
Gans En Roses • Weingut Haider | 2020
Het betoverende etiket en de intrigerende naam vormen een goed voorproefje van deze heerlijke wijn. Complexe aroma’s van sappig fruit waaronder braam, zwarte kers, blauwe pruim, rode kers, bosvruchten en kruidige aroma’s van peper, koekkruiden, kruidnagel en laurier(drop). Deze rode blend uit Burgenland toont de mooie eigenschappen van de drie druivenrassen en heeft een aangename vollere body door de rijpe tannines.
Wijn-spijs: Bief béarnaise. Melanzane alla parmigiana.
Chardonnay, Beerenauslese (0,375) • Weingut Haider | 2019
Een dessertwijn van Chardonnay, met een intense neus vol honing, suikerpinda’s, gekonfijte mandarijn, gedroogde appel en abrikoos, honing en gedroogde bloemen. In de smaak zijn bovendien witte rozijnen en een tintje zoethout te ontdekken. Intense smaken, een volle body, perfect in balans gehouden door de zuren, en een lange gelaagde afdronk.
Wijn-spijs: Tarte tatin van abrikoos. Geschroeid roodflorakaasje met foie en membrillo.
Blauer Zweigelt • Weingut Achs | 2022
Fruitige wijn vol met rijpe zwarte kersen, sappige bramen, bosvruchten, laurierdrop en rozenbottel, met een florale toets en een vleug ceder en kruidnagel. De wijn voelt soepel, sappig en rijp aan in de mond maar heeft tegelijkertijd ook een aangename bite door de fijne tannines, elegant en stoer tegelijk dus.
Wijn-spijs: Lamsburger met uiencompote. Gebakken parelhoen met eekhoorntjesbrood en truffel.
Roter Traminer Ried Mühlberg • Weingut Gschweicher | 2022
Intense neus die meteen verraadt uit welke familie dit druivenras afkomstig is: rozen, lychee, rijpe peer, druif, abrikoos, sinaasappel en bloesem. De verrassing komt echter bij het proeven van de wijn: de elegantie! De wijn is droog en door de frisse zuren voelt je mond na elke slok weer schoon aan, terwijl die heerlijke aroma’s wel lang blijven hangen. Verleidelijk glas wijn!
Wijn-spijs: zalm tikka masala
Grüner Veltliner Ried Galgenberg • Weingut Gschweicher | 2023
Uitgesproken neus met rijpe peer, witte perzik, meloen, maracuja, kumquat, vlierbloesem en een kleine hint van biscuit. De fruitige aroma’s voeren ook in de mond de boventoon met zelfs nog een verse ananas erbij. De combinatie met de fijne zuren zorgt voor een aantrekkelijke wijn met een prettig mondgevoel en goede afdronk.
Wijn-spijs: scholfilet met venkeljus, furikake, wasabi en cèpes
Grüner Veltliner Ried Kellerberg DAC Reserve • Weingut Gschweicher | 2023
Een wijn die zich langzaam bloot geeft: we starten met rode appel, natte steen en mandarijn en een kruidig en notig toetsje, maar al snel herkennen we witte nectarine, ananas, citroen maar ook ceder, kruidnagel en geroosterde nootjes. In de smaak wordt het fruit iets rijper, in de vorm van abrikoos, mango en rijpe appel maar tegelijkertijd zorgt de grapefruit met aangenaam bittertje voor fijne spanning. Complex, balans, fijne afdronk.
Wijn-spijs: geschroeide kalfsoester met prei uit de oven en beurre blanc
Grüner Veltliner Smaragd Ried Kirnberg • Weingut Frischengruber | 2020
Een late release van deze mooie single vineyard wijn. Een uitnodigend en uitdagend aromapalet van papaya, rode appel, abrikoos, peer, ceder, peper, nootmuskaat, Griekse yoghurt, gedroogde abrikoos en gedroogde bloemen laat zien dat deze wijn nu al geweldig lekker is, maar zich ook nog verder gaat ontwikkelen. Goede balans tussen body en zuren met een lange complexe afdronk. Schenk deze wijn in een groot glas, niet te koud, voor optimaal drinkgenot.
Wijn-spijs: Gebakken zalmfilet met zoetzure komkommer en norivel. Steak tartare van kalfsvlees.