Tridendron • Weingut 'ET' Triebaumer | 2019
Roter Traminer Mühlberg • Weingut Gschweicher| 2021
Syrah • Weingut Achs | 2020
Sauvignon Blanc Hochsulz • Skoff Original | 2017
De wijn uit deze top Lage stuift het glas uit. De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, limoen en wilde perzik met ook een aangename ‘groenige’ touch. De kruidige geuren en smaken van laurierblad, peper en kruidnagel maken het feestje in je neus en mond compleet. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-Spijs: Indiase kip met garam masala / pasta met een sterke geitenkaas, limoen en groene groentes zoals groene asperges, broccoli, koolrabi.
Sauvignon Blanc Royal • Skoff Original | 2017
Intense geur van fris tropisch fruit en rijp citrusfruit, zoals ananas, limoen en passievrucht, met een aangename grassige touch én, zeer kenmerkend voor de Royal-lijn, aroma’s van kruidnagel, butterscotch, vanille en geroosterde noten. Een zeer complexe gespierde Sauvignon Blanc met frisse zuren, stevige body, een enorme lengte en rijpingspotentieel! Super spannend glas wijn, gastronomisch zeer breed inzetbaar.
Wijn-Spijs: Gebakken zalm met pesto (en pasta)
Welschriesling Auslese, Magnum • Weingut Haider | 2017
Witte perzik en exotische vruchten. Zeer veel smaak. Een mooi spel tussen zoet en zuur, met een vleugje honing. Soms heeft men niet veel nodig om gelukkig te zijn!
Wijn-Spijs: Bavarois van abrikoos met gekonfijte ananas. Apfelstrudel
Sämling 88 Nektaressenz, Trockenbeerenauslese (0,375) • Weingut Haider | 2015
Zeer complexe en betoverende wijn. Aroma’s van passievrucht, mango en lychee knallen het glas uit. Gedroogde abrikoos, honing en sinaasappelmarmelade vullen dit perfect aan. Zeer zuiver en ondanks het restzoet toch perfect in balans. Eindeloze afdronk.
Wijn-Spijs: Baklava. Limburgse (linzen)abrikozenvlaai
Rotgipfler Tagelsteiner • Stadlmann | 2019
Deze Rotgipfler overweldigt in de neus al door de hoge complexiteit: aroma’s van kweepeer, abrikoos, jasmijn, citroenzeste, chocolade, toast, gedroogde abrikoos en zelfs theeblaadjes (jasmijnthee) buitelen over elkaar heen en vullen elkaar voortdurend aan. Tel daar de volle body, aangename zuren en lange complexe afdronk bij op en je weet dat je een gastronomische wijn in je glas hebt. Bij voorkeur schenken in een groot glas en niet te koud om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.
Wijn-spijs: Aziatisch gelakt buikspek
Riesling Auslese (0,375) • Weingut Haider | 2017
Alleen al de geur van deze heerlijke dessertwijn laat je het water in de mond lopen. Intense en complexe aroma’s van honing, gedroogde abrikoos, gedroogde appel, mango, papaya en gekonfijte sinaasappelschil. De geweldige balans tussen zoet en zuur en de lange afdronk maken dit zoete Rieslingfeestje compleet.
Wijn-spijs: Abrikozen linzenvlaai. Spongecake, pistache, tropisch fruit.
Sauvignon Blanc DAC • Skoff Original | 2020
Stuivende neus vol limoen, kruisbes, rode appel, perzik en passievrucht met een vleugje vers gemaaid gras en vlier. Fris mondgevoel waarin limoen en kruisbes qua aroma’s de boventoon voeren met een aangenaam bittertje in de sappige afdronk.
Wijn-spijs: salade met groene asperges en mozzarella di bufala. Zalmforel en papillotte met dille en limoen.
Gewürztraminer Kranach • Skoff Original | 2017
Spannende neus met lychee, rozen, perzik en mango maar ook een hint van witte rozijnen, gedroogde peer, honing en gebakken abrikozen. Sappige en delicate smaak waarin tropisch fruit en bloemen een mooi duo vormen.
Wijn-spijs: Pittige Thaise curry
Chardonnay Alte Reben • Weingut Achs | 2019
Dit is het type Chardonnay dat je bij Alte Reben én Paul Achs verwacht. De perfecte balans tussen geconcentreerde maar toch elegante fruitsmaken en een spannende kruidigheid, tussen frisse zuren en een aangename body, met bovendien een lange afdronk. Aroma’s van peer (inclusief schil!), appel en mandarijn krijgen gezelschap van een complexe mix van ceder, kruidnagel, kaneel en toast. In de smaak komt hier nog een limoentje en tegelijkertijd iets romigs met een kleine touch butterscotch bij. Gun deze wijn een groot glas (of kies zelfs voor karafferen) en serveer niet te koud.
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper
Zierfandler Igeln • Stadlmann | 2020
De autochtone Zierfandler verrast keer op keer. In deze single vineyard wijn voert kweepeer de boventoon, met abrikoos, rode grapefruit, sinaasappelschil en een vleugje kaneel als aanvulling. Een aangename body in combinatie met fijne zuren geeft de wijn in de mond extra frisheid. Een kruidige bitterheid, denk aan bittere sinaasappel en Italiaanse amaro’s, voegt extra spanning toe.
Wijn-spijs: Tonno in agrodolce (gegrilde tonijn met ingelegde uien)
Tridendron • Weingut 'ET' Triebaumer | 2019
Rode pruim, rode en een beetje zwarte kers, rozenbottel maar ook kruidnagel, peper en toast. Een sappige wijn met een krachtige body en stevige maar wel rijpe en aangename tannines. Karafferen en serveren in een groot glas zorgt voor nog meer drinkplezier.
Wijn-spijs: moussaka
Blaufränkisch Mariental • Weingut 'ET' Triebaumer| 2019
Aroma’s van zwarte kers, braam, eucalyptus, bosgrond en venkelzaadjes. Stevig karakter door de voor Blaufränkisch typische tanninestructuur, indrukwekkende fruitige tonen in de smaak. Pure chocolade en frambozen in de zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Wildstoofpotje. Overjarige boerenkaas
Maulwurf • Weingut 'ET' Triebaumer | 2019
Een diep paarse wijn vol donker fruit zoals blauwe pruim, zwarte kers, blauwe bes, bosvruchten maar ook met aroma’s van peper, ontbijtkoek, kruidnagel, drop en een florale hint. Een wijn met structuur door de aanwezige rijpe tannines en mooie zuren met een lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde (herten)biefstuk met sjalotten-rodewijnjus
Muskat Ottonel Spätlese • Weingut Haider | 2021
Verleidelijke dessertwijn van de muskaatdruif en dat ruik en proef je meteen! Aroma’s van bloesem, druif, perzik, roos, peer, perzik en een vleugje lychee zorgen voor een heerlijk samenspel van fruitige en bloemige tonen. Deze Spätlese levert door de fijne balans van zoet en zuur een elegante en aantrekkelijke wijn op.
Wijn-spijs: cheesecake van lychee
Riesling Smaragd Meine Welt • Weingut Frischengruber | 2018
Deze Riesling laat zien welk potentieel dit druivenras, in deze klasse, uit dit topgebied heeft. Zeer complex met aroma’s van rode appel, perzik, ananas, bloesem en citroen maar zeker ook gedroogde bloemen, citroenzeste, gedroogde appel en een onmiskenbare hint van petrol. Fijne zuren, geweldige balans en lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Coq au Riesling
Riesling Smaragd Ried Loibenberg • Weingut Frischengruber | 2021
Aangename neus van appel, citroenzeste, sinaasappelbloesem, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen. De hoge zuren verlenen de wijn een heerlijke frisheid, elegantie en lange afdronk terwijl tegelijkertijd de rijpheid van het fruit voor een aangename body zorgt. Nu al spannend maar met heel veel rijpingspotentieel.
Wijn-spijs: ceviche van schol met limoen, avocado en lamsoor
Zierfandler Anninger • Stadlmann | 2021
In de neus trekken de aroma’s van dit speciale druivenras meteen de aandacht: rijpe peer (inclusief schil!), perzik en appel aangevuld met kaneel en matcha. Al bij de eerste slok valt de mooie balans tussen de aangename zuren en het rondere mondgevoel op met als aanvullend aroma bittersinaasappel. Een verrassend glas wijn dat lang blijft hangen, in afdronk en het geheugen!
Wijn-spijs: geschroeide kreeft met jus op basis van bisque
Zierfandler Mandel-Höh • Stadlmann | 2020
Indrukwekkend voorbeeld van top Zierfandler! Geurige neus vol gekonfijte abrikoos, kweepeer, pistache, witte peper, honing, nougat en sinaasappelbloesem. Geconcentreerde wijn met zeer aangename balans tussen zuren en rond mondgevoel met een eindeloze complexe afdronk.
Wijn-spijs: gegrilde zalm met lichte sojasaus en Oosterse garnituur
Riesling Smaragd Kreuzberg • Weingut Frischengruber | 2021
Fantastisch voorbeeld van een elegante Riesling Smaragd. Delicate neus van appel, citroenzeste, perzik en witte aalbes met een hint van natte steen en versgemaaid gras. De smaakconcentratie door de leeftijd van de stokken en de hoge zuren door de perfecte ligging van deze wijngaard zorgen voor een complexe wijn met een enorm bewaarpotentieel.
Wijn-spijs: Salade Waldorf met knolselderij, appel, gerookte kip en walnoot met frisse citrusdressing
Blaufränkisch Mariental • Weingut 'ET' Triebaumer| 2012
Mariental op zijn best! Primaire aroma’s zoals zwarte kers, braam, peper en eucalyptus, aangevuld met secundaire en tertiaire aroma’s van pure chocolade, tabak, bosgrond, gestoofde bramen en gedroogde kersen. Stevig karakter door de voor Blaufränkisch typische tanninestructuur, maar wel al ‘getemd’ door de leeftijd. Zeer lange en complexe afdronk waarbij de wijn bij elke slok iets nieuws in petto heeft.
Wijn-spijs: Wildstoofpotje. Overjarige boerenkaas
Chardonnay Ried Bandkräftn • Weingut 'ET' Triebaumer| 2019
Een verrassende Chardonnay in de stijl van ET: elegant met veel fruit, maar tegelijkertijd ook kruidig en aards. Aroma’s van geroosterde amandel, kruidnagel, ceder, grapefruit, gedroogde appel, kumquat en een hint van bosgrond. Alle aroma\'s zijn prachtig versmolten en de aangename frisse fruitzuren dragen de wijn in de schitterende lange afdronk. Kortom een grote wijn met een geweldige complexiteit. Serveren in een groot glas en niet te koud voor optimaal drinkgenot!
Wijn-spijs: Gebakken skrei met beurre blanc. Stoofpotje van knolselderij en paddenstoelen met mosterd, dragon en peper.
Roter Traminer Mühlberg • Weingut Gschweicher| 2021
Intense neus die meteen verraadt uit welke familie dit druivenras afkomstig is: rozen, lychee, rijpe peer, perzik, bloesem. De verrassing komt echter bij het proeven van de wijn: de elegantie! Door de frisse zuren voelt je mond na elke slok weer schoon aan, terwijl die heerlijke aroma’s wel lang blijven hangen. Verleidelijk glas wijn!
Wijn-spijs: Indiase dahl
Chardonnay Royal • Skoff Original | 2011
Met recht een Royal! Exotisch fruit zoals mango en papaja, aangevuld met een flinke dosis vanille, beurre noisette, geroosterde macadamianoten, roombabbelaars, maar ook zeer intrigerende rijpingsaroma’s zoals gedroogde mango, amandel, hooi, gekonfijte ananas en een vleugje gember. De romige structuur wordt in balans gehouden door de aangename zuren waardoor het aromapalet mooi gedragen wordt en body en afdronk staan als een huis. Zeer complexe wijn met een eindeloze afdronk.
Wijn-spijs: Gegrilde kalfshaas met gepofte knolselderij en crème van cèpes
Sauvignon Blanc Obegg • Skoff Original | 2013
De perfect rijpe druiven van deze steile zuidhelling geven aroma’s van passievrucht, maracuja, kumquat en kruisbes, spannend aangevuld met kruidige en geroosterde geuren en smaken van laurier, munt, ceder en geroosterde pistachenoten. Deze complexe aroma’s worden gedragen door frisse versmolten zuren en geven een eindeloze lengte.
Wijn-spijs: Tonijn van de grill met tapenade van geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie
Sauvignon Blanc STOAN • Skoff Original | 2017
Intens en aromatisch in de neus, wat kruisbes, rijpe mango, pitvruchten en steenfruit. Zeer mineraal in de mond, geweldige structuur, fris en fruitig. De aanzienlijke rijping op steen behoudt juist het aromatisch karakter van de druif. Zeer lange afdronk.
Wijn-spijs: Quiche met groene asperges en zalm
Syrah • Weingut Achs | 2020
De diepe paarse kleur bereidt ons al voor op de volle wijn die ons te wachten staat. Zwart fruit voert de boventoon, zoals zwarte kersen en bramen, maar de typische aroma’s van peper, aangevuld met cacao en ceder van de houtopvoeding voegen een aangename complexiteit toe. Een krachtige rode wijn die zijn structuur ontleent aan de stevige rijpe tannines. Decanteren aanbevolen.
Wijn-spijs: gegrilde entrecote met geroosterde knolgroenten
Pannobile • Weingut Achs | 2020
Deze typische blend uit Burgenland toont het potentieel van deze twee Oostenrijkse druivenrassen. Rood fruit en sappigheid van de Zweigelt maar vooral veel bramen, zwarte kersen, bosbessen, peper en laurier van de Blaufränkisch, aangevuld met de kruidigheid afkomstig van de decente houtopvoeding. Een stevige maar rijpe tanninestructuur zorgt voor een fijne bite en biedt samen met de fijne zuren een volle maar tegelijkertijd ook elegante wijn op met een lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Hazenpeper. Zwiebelrostbraten
Sankt Laurent • Weingut Achs | 2021
Sappige wijn met veel rode kersen, rode besjes, iets aards in de vorm van rode biet en een lichte kruidige touch. In de smaak proef je de typische rijpe zure kers (Sauerkirsch!). Door de frisse zuren en iets bite van de tannine heeft de wijn een soepele body die licht gekoeld het best tot zijn recht komt.
Wijn-spijs: Tataki van tonijn met sojasaus
Grüner Veltliner Bulle • Weingut Hofmann | 2022
Heerlijke sappige fruitige wijn met opwekkende zuren en een aangenaam mondgevoel. Deze Grüner trakteert ons op uitgesproken aroma’s van rijpe peer, perzik, mango en rode appel aangevuld met een hint van vers gemaaid gras en citroenzeste. De aangename frisse en fruitige afdronk van deze Bulle vraagt om nog een slok, nog een glas, nog een fles!
Wijn-spijs: Ceviche van zalm met limoen en kumquat. Tabouleh met komkommer, feta, olijven en koriander