Riesling Finesse • Wijndomein Aldeneyck | 2020
Blanc de Biz Extra Brut • Domein Cuvelier | 2019
Pinot Gris • Villa Bayard | 2022
Blanc de Biz Brut Zero • Domein Cuvelier | 2018
De Blanc de Biz 2018 toont de elegantie van een Blanc de Blancs in optima forma. Aroma’s van citroen (sap en zeste), abrikoos, brioche, citroencakejes en amandel krijgen door de frisse zuren een enorme kick. Samen met de fijne mousse en lange afdronk is dit een heerlijk eetlustopwekkend aperitief.
Wijn-spijs: aperitief! Oesters, scheermesjes, geroosterde amandelen
Le Loup • Domein Beau Marais | 2020
Tropisch fruit, perzik en appel stijgen op uit het glas, aangevuld met aroma’s van room, toast en ceder. In de mond voegt grapefruit hier nog een aangenaam fruitig bittertje aan toe. De perfecte balans tussen romigheid en zuren en de lange afdronk maken deze verrassende blend tot een heerlijke wijn.
Wijn-spijs: Tajine van kip, couscous en ras el hanout
Tempranillo • Wijnkasteel Vandeurzen | 2019
Een verrassende Tempranillo uit België! Op basis van de granaatrode kleur kun je zien dat deze wijn al mooi gerijpt is. De complexe geuren en smaken onderstrepen dat: rode pruim en rode kers, kokos, vanille en chocolade maar ook gestoofde pruim, gedroogde kers en tabak. De gerijpte tannines verlenen deze wijn structuur en een stevig karakter. In de smaak komt het frissere rode fruit meer naar voren maar in de afdronk pakken de hout- en rijpingstonen het complexe samenspel weer mooi op.
Wijn-spijs: Rib-eye van de grill met frietjes. Geroosterde portobello gevuld met geblakerde paprika en hazelnoot
Albarino • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Een stuivend glas Albariño uit het Belgische Hageland. Limoen, appel, kruisbes, vlier, perzik en vers gemaaid gras knallen uit het glas en nodigen uit tot een slok (en meer). In de mond komen deze frisse aroma’s helemaal tot hun recht in combinatie met de frisse zuren, hetgeen ook voor een lange fruitige afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Fruits de mers. Pasta met raapsteeltjes en verse geitenkaas
Grüner Veltliner • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Deze Belgische Grüner Veltliner heeft een een mooie gerijpte neus waarin aroma’s van honing, toast, rijpe peer, en mandarijn de hoofdrol spelen. In de mond valt de honingtoon nog meer op, mooi gebalanceerd door een grapefruitbittertje.
Wijn-spijs: Salade gegrilde kip / Backhendl :). Pasta scampi
BizJoe • Domein Cuvelier | 2017
Een gastronomische mousserende wijn! Aroma’s van appel in alle hoedanigheden: gele appel, gedroogde appel, appelstroop en appeltaart. Maar in deze complexe wijn zijn ook geuren en smaken van gekonfijte sinaasappelschil (lees Pim’s!), brioche en cantuccini met heerlijke geroosterde amandelen te herkennen. De balans tussen deze rijpere vollere aroma’s en de frisse zuren is erg aangenaam. Die zuren spelen ook een belangrijke rol in de textuur (dosage wordt niet gemist!) en de lange afdronk die deze Blanc de Noirs heeft. Schenk in een groter glas om optimaal te genieten.
Wijn-spijs: sushi van zalm, quiche / toast met gebakken paddenstoelen, raclette
Riesling Brut • Wijndomein Aldeneyck | S.A.
Heerlijke combinatie van het mooie fruit van de Rieslingdruif en de verleidelijke aroma’s van de tweede vergisting op fles: appel, nectarine, citroen, sinaasappelschil, gedroogde appel, brioche, biscuit en een impressie van tarte au citron. De frisse Rieslingzuren worden perfect in balans gehouden door de dosage en dragen de aroma’s mee in de lange aangename afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! Blini met gerookte zalm, charcuterie, gerookte forel op toast, …
Blanc de blancs (Chardonnay) • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Een elegante mousserende wijn, zoals we een blanc de blanc van Chardonnay kennen. Aroma’s van rode appel, citroen en grapefruit maar natuurlijk ook van toast en brioche zijn in de geur en smaak te ontdekken en houden in de afdronk in combinatie met een lekker bittertje aan. De aangename mousse en goed gekozen dosage zorgen voor een prettig mondgevoel.
Wijn-spijs: Aperitief! Garnaaltjes, rivierkreeftjes, oesters, …
Blanc de noirs (Pinot Noir) • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Een intense neus vol gele appel, sinaasappelschil, grapefruit, brioche en appelstroop maar ook een hint van versgebakken appeltaart bereidt onze smaakpapillen alvast voor op een heerlijke slok. De elegante mousse, aangename zuren en lange afdronk maken dit bruisend feestje af.
Wijn-spijs: Aperitief! Pata negra, olijven, sardientjes, …
Brut Tradition méthode traditionnelle • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Heerlijk glas mousserende wijn waarin veel te ontdekken valt: nectarine, peer, brioche, geroosterde amandelen maar ook de heerlijke associatie met perziktaart. De fijne mousse, zachte zuren en een verkwikkend bittertje in de afdronk maken dit tot een heerlijk aperitief.
Wijn-spijs: Aperitief! San Daniele ham, geroosterde en gezouten amandelen, …
Zilveren Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2015
Deze millésimé betovert onmiddellijk in geur en smaak: gele appel, kaneelbiscuitjes, nougat, geroosterde amandelen, marsepein, gebakken appeltjes, gekonfijte sinaasappel met chocolade, … een indrukwekkende complexiteit. In de mond valt de geweldige balans van de dosage en de mooie zuren op waarbij frissere aroma’s zoals lemon curd en grapefruit een mooie aanvulling vormen op de toch al zeer complexe aroma’s. De verfijnde mousse en een eindeloze afdronk tillen deze wijnbeleving naar een nog hoger niveau. Deze wijn zou je in een normaal wijnglas moeten schenken om optimaal van de complexiteit te kunnen genieten.
Wijn-spijs: wonton met gevogelte, paddenstoel en truffel. Gebakken heilbot met geroosterde bloemkool, beurre noisette en gefrituurde kappertjes
Rosé Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2020
Mooie roze kleur die de aandacht meteen leidt naar de frambozen, rode kersen en bosaardbeien in het glas, heerlijk aangevuld met tonen van brioche, toast en karamel. De frisse zuren, die in de smaak de fruitigheid nog meer onderstrepen, worden goed gebalanceerd door de dosage en dragen de wijn naar een lang aanhoudende afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief: prikker tomaatjes-mozzarella-basilicum met extra vierge olijfolie. Meloen met bellota.
DÉ Chardonnay (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2016
Een zeer bijzondere wijn die bij elke slok weer iets nieuws onthult. Geuren van onder andere perzik, banaan, gele appel, boter, butterscotch, karamel, biscuit, cantuccini, amandel, marsepein, lemon curd. In de mond een zeer aangename balans van frisse zuren, een ronde body en een voortdurend aromaspektakel waarin smaken van clotted cream, grapefruit, vanille, gedroogde appel, geroosterde nootjes, perzikcake en citroen zeste zich nog eens extra presenteren ten opzichte van de geur. Een eindeloze afdronk die de gelaagdheid van deze wijn ten volle toont. De juiste schenktemperatuur, het perfecte glaswerk en voldoende tijd en rust om te proeven verhogen het drinkplezier van deze mooie wijn.
Wijn-spijs: gebakken tarbot met gekaramelliseerde aardpeer, Hollandse garnalen en beurre noisette.
Le Canard • Domein Beau Marais | 2021
Deze eend kon wel uit Chablis / de Bourgogne komen! Fruittonen van appel, perzik en citroen worden elegant aangevuld met aroma’s van boter, ceder, toast en vanille. Aangenaam mondgevoel door de fraîcheur van de fijne zuren enerzijds en de rondeur van de vinificatie anderzijds. Serveren in een groot glas en niet te koel verhoogt het drinkplezier.
Wijn-spijs: pasta met zalm, citroen-roomsaus en kappertjes. Vitello tonnato met stukje gegrilde tonijn.
Riesling Finesse • Wijndomein Aldeneyck | 2020
Deze Riesling uit de Maasvallei kunnen we typeren met aroma’s van citroen, natte steen, frisse appel, citroenkoekjes en een spannende toets van petrol en honing. De wijn heeft een aangenaam mondgevoel door de uitgekiende balans van frisse fruitzuren, een kleine touch restsuiker en de rijping sur lie. Lange frisse afdronk.
Wijn-spijs: ceviche van zalm. salade met garnaal en limoendressing
Pinot Blanc • Wijndomein Aldeneyck | 2022
Een mooie Pinot Blanc van de hand van Karel Henckens. In de geur aroma\'s van rijpe appel, perzik, druif en bloesem aangevuld met impressies van geroosterd brood en clotted cream. In de smaak laten frisse fruitaroma’s zoals citroen, appel en perzik nog duidelijker van zich spreken aangevuld met een spannende hartige touch. De prettige fruitzuren en romige elementen afkomstig van de lie en malo zorgen voor een fijn en gebalanceerd mondgevoel en een aangename lange afdronk.
Wijn-spijs: gewokte asperges met gebakken zalm
Pinot Gris • Wijndomein Aldeneyck | 2022
Rijp fruit en kruidigheid vormen de backbone van deze Pinot Gris: perzik, abrikoos, mango, gele appel, honing en een vleugje kaneel. Maar de hand van de wijnmaker is ook terug te ruiken en proeven in de vorm van een hartige en romige touch van onder ander toast en Griekse yoghurt. De wijn heeft een vollere body, mooi in balans gehouden door de zuren en aantrekkelijke fruitaroma’s die ook in de afdronk lang voor plezier zorgen.
Wijn-spijs: gebakken heilbot met beurre blanc en peultjes. Rouleau van kalkoen met gekonfijte prei en pistachenootjes
Blanc de Biz Extra Brut • Domein Cuvelier | 2019
Een blanc de blancs met een uitgesproken karakter! Perzik, gele appel, peper, brioche, dulce de leche, gedroogde appel, gekonfijte citroenschil, gegrilde peer en geroosterde amandeltjes stijgen met de belletjes uit het glas. Geïnspireerd door die Oostenrijkse druif in deze blend zou je bijna willen zeggen dat deze blanc de blancs aroma’s van Apfelstrudel heeft :). De aantrekkelijke aroma’s in combinatie met de frisse zuren, fijne mousse en lange afdronk tonen de gelaagdheid van dit bijzondere glas mousserende wijn.
Wijn-spijs: Aperitief! Iberico bellota, macadamianoten, kaasstengels, pelgarnalen, ...
Sauvignon Blanc • Domein Cuvelier | 2022
Een Limburgse Sauvignon Blanc! En wat voor een! Een glas boordevol mango, passievrucht, abrikoos, maracuja, ananas en kumquat met een kleine hint van versgemaaid gras. Stuivend, aromatisch, fris, fruitig en sappig.
Wijn-spijs: ceviche van hamachi met kumquat en mandarijn. Tong Picasso.
Pinot Gris • Villa Bayard | 2022
De naam Le Gris wordt meteen al door het lichte kopertintje verklaard. Deze elegante Pinot Gris geeft een neus vol met peer, perzik, bloesem, meloen, gedroogde dragon met een kleine kruimel van een cinnamon bun. In de smaak komt ook citroen, grapefruit en een klein zout dropje naar voren. Fijne zuren, aangename body, fruitige afdronk.
Wijn-spijs: Salade van gerookte forel met appel en geroosterde amandeltjes
Chardonnay Heerenlaak • Wijndomein Aldeneyck | 2022
Aantrekkelijke Chardonnay die zijn herkomst, letterlijk aan de oevers van Maas, niet verloochent. Aroma’s van witte perzik, rijpe appel en peer worden perfect aangevuld met een secundair aromapallet bestaande uit onder andere room, boter, vanille, butterscotch en ceder. De aangename zuren verlenen de wijn frisheid, vormen een goede balans met het vollere mondgevoel maar bovenal dragen ze de lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Romig kalfsstoofpotje met geglaceerde wortel en prei.
Pinot Gris barrique • Wijndomein Aldeneyck | 2022
Een spannende wijn, waarbij het druivenras met aroma’s zoals perzik, druif, kweepeer, mandarijn en specerijen een zeer mooie aanvulling krijgt door de vinificatietechnieken in de vorm van toast, room, butterscotch en geroosterde nootjes. Het aangename ronde mondgevoel, goed in balans met de mooie zuren, zorgt voor een lange afdronk waarin aroma’s van fruit, romigheid en toast voor een hoge mate van complexiteit blijven zorgen.
Wijn-spijs: Butter chicken.
Chardonnay Blauw (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2020
In de neus rijpere fruitaroma’s zoals gele appel, perzik, meloen en peer, met de Blauw-typerende aroma’s van toast, ceder, kruidnagel, boter, vanille en vleugje tabak. In de mond stimuleren de opwekkende zuren ook frissere smaken van citroen en yoghurt als aanvulling op het complexe aromapalet. Mooie balans tussen romigheid en frisse zuren die bijdraagt aan een lange afdronk.
Wijn-spijs: Gegrilde zalmfilet met citroen-roomsaus. Romig kalfsstoofpotje
Zwarte Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2020
Complex en elegant glas mousserende wijn met een mooie mix van fruitige aroma’s en de typische smaken van de traditionele vergisting op fles door de lange periode sur lattes. Deze blanc de blanc heeft in de neus onder andere aroma’s van citroen, peer, rode appel, brioche, citroenbiscuitjes, gedroogde appel en geroosterde amandelen. In de smaak komt het sap en de zeste van de citroen met een aangenaam grapefruit bittertje naar voren evenals een kleine hartige toets, denk aan het korstje van een zuurdesembrood. Kort samengevat: frisse zuren, mooie balans, verfijnde mousse, lange complexe afdronk, heerlijk aperitief!
Wijn-spijs: Aperitief! Oesters, fruits de mer, bellota 100% ibérico, gezouten macadamianoten
Pinot Brut • Wijndomein Aldeneyck | S.A.
Een kleine koperen toets verraadt de aanwezigheid van Pinot Noir in de blend. Aroma’s van rijpe appel, perzik, aardbei, gedroogde peer en anijsdrop worden heerlijk aangevuld met tonen van brioche en amandelbiscuitjes. Een fruitige aperitiefwijn met aangename zuren en een goed gebalanceerde dosage.
Wijn-spijs: Aperitief! San Daniele ham, geroosterde en gezouten amandelen, olijven, …
Pinot Noir • Wijndomein Aldeneyck | 2021
Een elegante en gebalanceerde Pinot Noir met aroma’s van rode kersen, rode pruimen, cranberry, ook wat braam en zwarte kers, een kleine hint van zoethout, aangevuld met verleidelijke aroma\'s afkomstig van de rijping op eiken waaronder kruidnagel, toast en ceder en ook aardse tonen en tabak. Aantrekkelijke wijn met goed geïntegreerde tannines die de wijn een mooie structuur verlenen. Complete volle smaak met een lange sappige afdronk. Schenken in een groot glas verhoogt het drinkplezier!
Wijn-spijs: rundercarpaccio met parmezaanse kaas en truffel. Roulleau van parelhoen gevuld met paddenstoelen.
Le Lapin • Domein Beau Marais | 2022
Met jaargang 2022 tovert het konijn wederom een heerlijke wijn uit de hoed, met een neus vol aroma’s van ananas, perzik, rode appel, roomboterbabbelaars, toast, kruidnagel en kaneelbiscuitjes met een vleugje vanille. De eerste aanzet in de mond is fris met een Elstar appeltje, citroen en grapefruit maar al snel vullen de aroma\'s van abrikoos, roomboter, specerijen amandel en toast het smaakprofiel aan. Mooie balans tussen romigheid en frisse zuren met een aanhoudende gelaagde afdronk.
Wijn-spijs: gebakken zalm met lichte citroenroomsaus en kappertjes. Gebraden kippendij met paddenstoelen en dragon-roomsaus.
Chardonnay Goud (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2019
Een elegante houtgelagerde Chardonnay met in de neus onder andere aroma\'s van ceder, boter, geschroeid hout, amandel, vanille, frisse appel en citroen met een impressie van limoencake en cookie dough. In de mond toont de wijn het karakter van het klassieke jaar 2019 met opwekkende zuren en een elegante body. De frisse fruittonen komen hier meer naar voren en worden mooi gedragen door de secundaire tonen zoals butterscotch, toast, vanille en clotted cream. Serveren in een groot glas en niet te koud voor optimaal drinkgenot!
Wijn-spijs: gebakken zeewolf met zuurkool en beurre blanc. Kippendij van de houtskoolgrill met citroen-roomsaus.