Riesling Finesse • Wijndomein Aldeneyck | 2020
Chardonnay - Auxerrois • Gloire de Duras | 2022
Albarino • Wijnkasteel Vandeurzen | 2020
Een stuivend glas Albariño uit het Belgische Hageland. Limoen, appel, kruisbes, vlier, perzik en vers gemaaid gras knallen uit het glas en nodigen uit tot een slok (en meer). In de mond komen deze frisse aroma’s helemaal tot hun recht in combinatie met de frisse zuren, hetgeen ook voor een lange fruitige afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Fruits de mers. Pasta met raapsteeltjes en verse geitenkaas
BizJoe • Domein Cuvelier | 2017
Een gastronomische mousserende wijn! Aroma’s van appel in alle hoedanigheden: gele appel, gedroogde appel, appelstroop en appeltaart. Maar in deze complexe wijn zijn ook geuren en smaken van gekonfijte sinaasappelschil (lees Pim’s!), brioche en cantuccini met heerlijke geroosterde amandelen te herkennen. De balans tussen deze rijpere vollere aroma’s en de frisse zuren is erg aangenaam. Die zuren spelen ook een belangrijke rol in de textuur (dosage wordt niet gemist!) en de lange afdronk die deze Blanc de Noirs heeft. Schenk in een groter glas om optimaal te genieten.
Wijn-spijs: sushi van zalm, quiche / toast met gebakken paddenstoelen, raclette
Riesling Brut • Wijndomein Aldeneyck | S.A.
Heerlijke combinatie van het mooie fruit van de Rieslingdruif en de verleidelijke aroma’s van de tweede vergisting op fles: appel, nectarine, citroen, sinaasappelschil, gedroogde appel, brioche, biscuit en een impressie van tarte au citron. De frisse Rieslingzuren worden perfect in balans gehouden door de dosage en dragen de aroma’s mee in de lange aangename afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! Blini met gerookte zalm, charcuterie, gerookte forel op toast, …
Blanc de noirs (Pinot Noir) • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Een intense neus vol gele appel, sinaasappelschil, grapefruit, brioche en appelstroop maar ook een hint van versgebakken appeltaart bereidt onze smaakpapillen alvast voor op een heerlijke slok. De elegante mousse, aangename zuren en lange afdronk maken dit bruisend feestje af.
Wijn-spijs: Aperitief! Pata negra, olijven, sardientjes, …
Brut Tradition méthode traditionnelle • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Heerlijk glas mousserende wijn waarin veel te ontdekken valt: nectarine, peer, brioche, geroosterde amandelen maar ook de heerlijke associatie met perziktaart. De fijne mousse, zachte zuren en een verkwikkend bittertje in de afdronk maken dit tot een heerlijk aperitief.
Wijn-spijs: Aperitief! San Daniele ham, geroosterde en gezouten amandelen, …
Zilveren Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2015
Deze millésimé betovert onmiddellijk in geur en smaak: gele appel, kaneelbiscuitjes, nougat, geroosterde amandelen, marsepein, gebakken appeltjes, gekonfijte sinaasappel met chocolade, … een indrukwekkende complexiteit. In de mond valt de geweldige balans van de dosage en de mooie zuren op waarbij frissere aroma’s zoals lemon curd en grapefruit een mooie aanvulling vormen op de toch al zeer complexe aroma’s. De verfijnde mousse en een eindeloze afdronk tillen deze wijnbeleving naar een nog hoger niveau. Deze wijn zou je in een normaal wijnglas moeten schenken om optimaal van de complexiteit te kunnen genieten.
Wijn-spijs: wonton met gevogelte, paddenstoel en truffel. Gebakken heilbot met geroosterde bloemkool, beurre noisette en gefrituurde kappertjes
DÉ Chardonnay (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2016
Een zeer bijzondere wijn die bij elke slok weer iets nieuws onthult. Geuren van onder andere perzik, banaan, gele appel, boter, butterscotch, karamel, biscuit, cantuccini, amandel, marsepein, lemon curd. In de mond een zeer aangename balans van frisse zuren, een ronde body en een voortdurend aromaspektakel waarin smaken van clotted cream, grapefruit, vanille, gedroogde appel, geroosterde nootjes, perzikcake en citroen zeste zich nog eens extra presenteren ten opzichte van de geur. Een eindeloze afdronk die de gelaagdheid van deze wijn ten volle toont. De juiste schenktemperatuur, het perfecte glaswerk en voldoende tijd en rust om te proeven verhogen het drinkplezier van deze mooie wijn.
Wijn-spijs: gebakken tarbot met gekaramelliseerde aardpeer, Hollandse garnalen en beurre noisette.
Le Canard • Domein Beau Marais | 2021
Deze eend kon wel uit Chablis / de Bourgogne komen! Fruittonen van appel, perzik en citroen worden elegant aangevuld met aroma’s van boter, ceder, toast en vanille. Aangenaam mondgevoel door de fraîcheur van de fijne zuren enerzijds en de rondeur van de vinificatie anderzijds. Serveren in een groot glas en niet te koel verhoogt het drinkplezier.
Wijn-spijs: pasta met zalm, citroen-roomsaus en kappertjes. Vitello tonnato met stukje gegrilde tonijn.
Riesling Finesse • Wijndomein Aldeneyck | 2020
Deze Riesling uit de Maasvallei kunnen we typeren met aroma’s van citroen, natte steen, frisse appel, citroenkoekjes en een spannende toets van petrol en honing. De wijn heeft een aangenaam mondgevoel door de uitgekiende balans van frisse fruitzuren, een kleine touch restsuiker en de rijping sur lie. Lange frisse afdronk.
Wijn-spijs: ceviche van zalm. salade met garnaal en limoendressing
Pinot Blanc • Wijndomein Aldeneyck | 2022
Een mooie Pinot Blanc van de hand van Karel Henckens. In de geur aroma\'s van rijpe appel, perzik, druif en bloesem aangevuld met impressies van geroosterd brood en clotted cream. In de smaak laten frisse fruitaroma’s zoals citroen, appel en perzik nog duidelijker van zich spreken aangevuld met een spannende hartige touch. De prettige fruitzuren en romige elementen afkomstig van de lie en malo zorgen voor een fijn en gebalanceerd mondgevoel en een aangename lange afdronk.
Wijn-spijs: gewokte asperges met gebakken zalm
Pinot Gris • Wijndomein Aldeneyck | 2022
Rijp fruit en kruidigheid vormen de backbone van deze Pinot Gris: perzik, abrikoos, mango, gele appel, honing en een vleugje kaneel. Maar de hand van de wijnmaker is ook terug te ruiken en proeven in de vorm van een hartige en romige touch van onder ander toast en Griekse yoghurt. De wijn heeft een vollere body, mooi in balans gehouden door de zuren en aantrekkelijke fruitaroma’s die ook in de afdronk lang voor plezier zorgen.
Wijn-spijs: gebakken heilbot met beurre blanc en peultjes. Rouleau van kalkoen met gekonfijte prei en pistachenootjes
Sauvignon Blanc • Domein Cuvelier | 2022
Een Limburgse Sauvignon Blanc! En wat voor een! Een glas boordevol mango, passievrucht, abrikoos, maracuja, ananas en kumquat met een kleine hint van versgemaaid gras. Stuivend, aromatisch, fris, fruitig en sappig.
Wijn-spijs: ceviche van hamachi met kumquat en mandarijn. Tong Picasso.
Chardonnay Heerenlaak • Wijndomein Aldeneyck | 2022
Aantrekkelijke Chardonnay die zijn herkomst, letterlijk aan de oevers van Maas, niet verloochent. Aroma’s van witte perzik, rijpe appel en peer worden perfect aangevuld met een secundair aromapallet bestaande uit onder andere room, boter, vanille, butterscotch en ceder. De aangename zuren verlenen de wijn frisheid, vormen een goede balans met het vollere mondgevoel maar bovenal dragen ze de lange complexe afdronk.
Wijn-spijs: Romig kalfsstoofpotje met geglaceerde wortel en prei.
Pinot Gris barrique • Wijndomein Aldeneyck | 2022
Een spannende wijn, waarbij het druivenras met aroma’s zoals perzik, druif, kweepeer, mandarijn en specerijen een zeer mooie aanvulling krijgt door de vinificatietechnieken in de vorm van toast, room, butterscotch en geroosterde nootjes. Het aangename ronde mondgevoel, goed in balans met de mooie zuren, zorgt voor een lange afdronk waarin aroma’s van fruit, romigheid en toast voor een hoge mate van complexiteit blijven zorgen.
Wijn-spijs: Butter chicken.
Chardonnay Blauw (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2020
In de neus rijpere fruitaroma’s zoals gele appel, perzik, meloen en peer, met de Blauw-typerende aroma’s van toast, ceder, kruidnagel, boter, vanille en vleugje tabak. In de mond stimuleren de opwekkende zuren ook frissere smaken van citroen en yoghurt als aanvulling op het complexe aromapalet. Mooie balans tussen romigheid en frisse zuren die bijdraagt aan een lange afdronk.
Wijn-spijs: Gegrilde zalmfilet met citroen-roomsaus. Romig kalfsstoofpotje
Pinot Brut • Wijndomein Aldeneyck | S.A.
Een kleine koperen toets verraadt de aanwezigheid van Pinot Noir in de blend. Aroma’s van rijpe appel, perzik, aardbei, gedroogde peer en anijsdrop worden heerlijk aangevuld met tonen van brioche en amandelbiscuitjes. Een fruitige aperitiefwijn met aangename zuren en een goed gebalanceerde dosage.
Wijn-spijs: Aperitief! San Daniele ham, geroosterde en gezouten amandelen, olijven, …
Le Lapin • Domein Beau Marais | 2022
Met jaargang 2022 tovert het konijn wederom een heerlijke wijn uit de hoed, met een neus vol aroma’s van ananas, perzik, rode appel, roomboterbabbelaars, toast, kruidnagel en kaneelbiscuitjes met een vleugje vanille. De eerste aanzet in de mond is fris met een Elstar appeltje, citroen en grapefruit maar al snel vullen de aroma\'s van abrikoos, roomboter, specerijen amandel en toast het smaakprofiel aan. Mooie balans tussen romigheid en frisse zuren met een aanhoudende gelaagde afdronk.
Wijn-spijs: gebakken zalm met lichte citroenroomsaus en kappertjes. Gebraden kippendij met paddenstoelen en dragon-roomsaus.
Pinot Noir (Houtgerijpt) • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2018
Complexe neus waarin rode kersen, rode pruimen en laurier aangevuld worden door goed geïntegreerde aroma’s afkomstig van de Franse barriques: ceder, toast en kruidnagel. Als klap op de vuurpijl beginnen de eerste aangename rijpingsaroma’s zich al te presenteren in de vorm van aardse tonen en tabak. De wijn presenteert zich elegant in aroma’s en fijne zuren maar toont tegelijkertijd in tannines en body ook power.
Wijn-spijs: Sukade van hert met spruitjes, cranberry’s en bitterbal van hert.
Chardonnay Prestige • Wijnkasteel Vandeurzen | 2021
Na het genot van de intense neus vol butterscotch, vanille, kruidnagel, ananas, nectarine en appel volgt een slok van deze romige witte wijn. Ook in de smaak voeren de secundaire aroma’s de boventoon waarbij roomboterbabbelaars, fudge en kokoskoekjes nieuw zijn ten opzichte van de geur. De balans tussen de frisse zuren en romige structuur en de lange afdronk laten zien dat de naam Chardonnay Prestige terecht gekozen is. Drink de wijn niet te koel en uit een groter glas om optimaal te genieten van de verscheidenheid aan aroma’s.
Wijn-spijs: zwaardvis van de grill met geroosterde knolgroenten. Kalfslende met champignonroomsaus.
Chardonnay - Auxerrois • Gloire de Duras | 2022
Deze blend presenteert zich met een geurige fruitige neus vol perzik, rode appel, meloen, bloesem, witte bes en citroen. In de smaak spelen de rijpe en frisse aroma’s met elkaar, beurtelings ondersteund door de zuren en een klein zoetje. Dit resulteert in een prettig mondgevoel, goede balans en een fruitige afdronk.
Wijn-spijs: salade met meloen en parmaham. Gebakken scholfilet met Hollandse garnalen, avocado en limoen.
Pinot Gris • Gloire de Duras | 2022
Een Pinot Gris die zich steeds meer bloot geeft: beginnend met peer en druif volgen langzaam ook aroma’s van nectarine, citroen, laurier en kaneelbiscuitjes. In de smaak proef je ook kweepeer en een kruidige hint. De vollere body, gedragen door een licht zoetje, maken deze wijn tot een gastronomisch breed inzetbaar glas Limburgse wijn.
Wijn-spijs: Indian butter chicken. Garam masala met pompoen, erwt en bospeen.
Riesling Cuvée Speciale • Gloire de Duras | 2022
Een Limburgse Kabi (Kabinett)! De aroma’s van petrol, natte steen, reine claude, mandarijn, appel, citroen, honing en bloesem in combinatie met de prachtige balans tussen zoet en zuur laten je geloven dat je een Riesling Kabinett uit de Mosel in je glas hebt. Maar nee hoor, ook in de Belgische Haspengouw weten ze hoe deze unieke Riesling-stijl kunnen maken. Een spannend glas wijn dat gastronomisch breed inzetbaar is.
Wijn-spijs: Mild gekruide zalmcurry. Kippendij met pindakokossaus en knapperige peultjes.
Pinot Noir • Wijndomein Aldeneyck | 2022
Een volle, gebalanceerde Pinot Noir met aroma’s van rode en zwarte kersen, framboos, rode en blauwe pruimen, een kleine hint van drop, koekkruiden en kersenyoghurt aangevuld met mooi versmolten tonen van ceder, geschroeid hout, kruidnagel en butterscotch. Aantrekkelijke wijn met goed geïntegreerde tannines die de wijn een mooie structuur verlenen. Complete volle smaak met een lange sappige afdronk. Schenken in een groot glas verhoogt het drinkplezier!
Wijn-spijs: Eendenborst gelakt met sojasaus. Boeuf bourguignon.