Mousserend
Pinot brut rosé • Wijngoed Thorn | 2021
BizJoe • Domein Cuvelier | 2017
Een gastronomische mousserende wijn! Aroma’s van appel in alle hoedanigheden: gele appel, gedroogde appel, appelstroop en appeltaart. Maar in deze complexe wijn zijn ook geuren en smaken van gekonfijte sinaasappelschil (lees Pim’s!), brioche en cantuccini met heerlijke geroosterde amandelen te herkennen. De balans tussen deze rijpere vollere aroma’s en de frisse zuren is erg aangenaam. Die zuren spelen ook een belangrijke rol in de textuur (dosage wordt niet gemist!) en de lange afdronk die deze Blanc de Noirs heeft. Schenk in een groter glas om optimaal te genieten.
Wijn-spijs: sushi van zalm, quiche / toast met gebakken paddenstoelen, raclette
Riesling Brut • Wijndomein Aldeneyck | S.A.
Heerlijke combinatie van het mooie fruit van de Rieslingdruif en de verleidelijke aroma’s van de tweede vergisting op fles: appel, nectarine, citroen, sinaasappelschil, gedroogde appel, brioche, biscuit en een impressie van tarte au citron. De frisse Rieslingzuren worden perfect in balans gehouden door de dosage en dragen de aroma’s mee in de lange aangename afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! Blini met gerookte zalm, charcuterie, gerookte forel op toast, …
Blanc de noirs (Pinot Noir) • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Een intense neus vol gele appel, sinaasappelschil, grapefruit, brioche en appelstroop maar ook een hint van versgebakken appeltaart bereidt onze smaakpapillen alvast voor op een heerlijke slok. De elegante mousse, aangename zuren en lange afdronk maken dit bruisend feestje af.
Wijn-spijs: Aperitief! Pata negra, olijven, sardientjes, …
Pinot brut rosé • Wijngoed Thorn | 2021
Altijd een feestelijke aanblik, een parelende roséwijn. Aroma’s van rood fruit zoals aardbei, framboos en rode kers, met ook een touch van citroenzeste en rode appel, worden naadloos aangevuld door secundaire tonen van biscuitjes en toast. Eigenlijk dus de lekkerste aardbeienvlaai op harde wenerdeeg maar dan in bruisende vorm!
Wijn-spijs: Aperitief (vb. San Daniele) Tataki van tonijn met granité van watermeloen
Rosé Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2022
Een fruitige rosé met aroma’s van frambozen, rabarber en bosaardbeien, met ook tonen van brioche en een impressie van meringue met rode bessen. Goede balans tussen de hogere dosage en de fijne zuren waarbij de fijne mousse voor een sprankelende afdronk zorgt.
Wijn-spijs: Apero: prikker met aardbei, basilicum en manchego. Gezouten notenmelange.
Zwarte Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2022
Deze elegante blanc de blanc heeft in de neus frisse aroma’s van rode appel, citroen (zeste!), perzik en kersenbloesem maar laat ook zijn opvoeding goed zien in de vorm van biscuitjes, appelkoeken, madeleines en gebakken appel. De eerste aanzet in de smaak is fris fruitig met citroen, mandarijn en een aangenaam grapefruitbittertje, vervolgens neemt de afdeling patisserie het over met onder andere brioche, appelcake en citroenbiscuitjes. Kort samengevat: frisse zuren, mooie balans, verfijnde mousse, lange complexe afdronk, heerlijk aperitief!
Wijn-spijs: Aperitief! Oesters, fruits de mer, gezouten macadamianoten, jonge Comté
Blanc de Blancs • Domein de Wijngaardsberg | 2021
Nederlandse blanc de blancs met aangename fruitige aroma’s van onder andere reine claude, appel, perzik en citroen maar ook mooie secundaire tonen zoals brioche, yoghurt, biscuitjes en een vleugje amandel. In de mond komen daar nog een frisse tonen van citroen en grapefruit inclusief aangenaam bittertje bij. Fijne zuren, goede balans, mooie complexiteit!
Wijn-spijs: Aperitief! Gezouten macadamianoten, blini met zalm, garnaaltjes op toast, …
Brut • Domein de Wijngaardsberg | 2021
Het aandeel Pinot Noir in deze blend blijft niet onopgemerkt voor onze neus: rode kers en aardbei, maar ook rode en gele appel en perzik. Uiteraard beïnvloedt de rijping sur lattes ook de aroma’s in de vorm van brioche en biscuitjes met een hartige touch. Heerlijke balans tussen de mooie opwekkende zuren en de goed uitgebalanceerde dosage. Aangename lange afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! Bellota, gerookte amandelen, gezouten pistachenootjes, …
Pinot Brut • Wijndomein Aldeneyck | S.A.
Verleidelijke neus van rijpe appel, witte perzik en mandarijn, mooi aangevuld met brioche en appelbiscuitjes. Fijne zuren, goed in balans met de dosage, die in de smaak frisse fruitaroma’s van citroen (sap en zeste) en een Elstar appel benadrukken. Aangename mousse en een mooie afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! San Daniele ham, geroosterde en gezouten amandelen, olijven, …
Cuvée St. Pieter • Wijngaard Apostelhoeve | 2022
A new kid in town! Deze Cuvee Sint Pieter is een blend van Chardonnay en Pinot Noir, afkomstig van de hellingen van de beroemde Sint-Pietersberg. De wijn opent met aroma’s van rijpe appel, citroen, perzik, brioche, citroencake, gedroogde appel en een vleugje gekonfijte citroenschil. De rijpheid van de druiven komt goed naar voren in de body van de wijn. Samen met de fijne mousse en goed gekozen dosage zorgt dit voor een aangename sensatie in de mond. De complexe smaken ontwikkelen zich in de mond en resulteren in een harmonieuze afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! Bladerdeeghapjes met zalm, crostini met beenham en peer, quiche met paddenstoel, …
Zilveren Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2017
Quote van Joyce: “Fris, rijk en vineus.” Zo omschrijft zij deze mooie millésimé. Wij ruiken rode appel, reine claude, geroosterde amandelen, marsepein, frangipane, gebakken appeltjes, shortbread, roombotercroissant, witte rozijn, gekonfijte citroenschil, … een indrukwekkende complexiteit. In de mond valt de geweldige balans van de dosage en de mooie zuren op. Qua aroma’s komen ook frissere smaken zoals lemon curd en grapefruit maar ook turrón, gekonfijte stemgember en karamel zeezout naar voren die het toch al zeer complexe aromapalet nog een keer spannender maken. De verfijnde mousse en een eindeloze afdronk tillen deze wijnbeleving naar een nog hoger niveau.
Wijn-spijs: Coquille in zoutkorst met topinamboer, en truffel. Wonton met gevogelte, paddenstoel en truffel.