Mousserend
BizJoe • Domein Cuvelier | 2017
Een gastronomische mousserende wijn! Aroma’s van appel in alle hoedanigheden: gele appel, gedroogde appel, appelstroop en appeltaart. Maar in deze complexe wijn zijn ook geuren en smaken van gekonfijte sinaasappelschil (lees Pim’s!), brioche en cantuccini met heerlijke geroosterde amandelen te herkennen. De balans tussen deze rijpere vollere aroma’s en de frisse zuren is erg aangenaam. Die zuren spelen ook een belangrijke rol in de textuur (dosage wordt niet gemist!) en de lange afdronk die deze Blanc de Noirs heeft. Schenk in een groter glas om optimaal te genieten.
Wijn-spijs: sushi van zalm, quiche / toast met gebakken paddenstoelen, raclette
Riesling Brut • Wijndomein Aldeneyck | S.A.
Heerlijke combinatie van het mooie fruit van de Rieslingdruif en de verleidelijke aroma’s van de tweede vergisting op fles: appel, nectarine, citroen, sinaasappelschil, gedroogde appel, brioche, biscuit en een impressie van tarte au citron. De frisse Rieslingzuren worden perfect in balans gehouden door de dosage en dragen de aroma’s mee in de lange aangename afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! Blini met gerookte zalm, charcuterie, gerookte forel op toast, …
Blanc de noirs (Pinot Noir) • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Een intense neus vol gele appel, sinaasappelschil, grapefruit, brioche en appelstroop maar ook een hint van versgebakken appeltaart bereidt onze smaakpapillen alvast voor op een heerlijke slok. De elegante mousse, aangename zuren en lange afdronk maken dit bruisend feestje af.
Wijn-spijs: Aperitief! Pata negra, olijven, sardientjes, …
Brut Tradition méthode traditionnelle • Wijndomein Vandersteene | S.A.
Heerlijk glas mousserende wijn waarin veel te ontdekken valt: nectarine, peer, brioche, geroosterde amandelen maar ook de heerlijke associatie met perziktaart. De fijne mousse, zachte zuren en een verkwikkend bittertje in de afdronk maken dit tot een heerlijk aperitief.
Wijn-spijs: Aperitief! San Daniele ham, geroosterde en gezouten amandelen, …
Zilveren Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2015
Deze millésimé betovert onmiddellijk in geur en smaak: gele appel, kaneelbiscuitjes, nougat, geroosterde amandelen, marsepein, gebakken appeltjes, gekonfijte sinaasappel met chocolade, … een indrukwekkende complexiteit. In de mond valt de geweldige balans van de dosage en de mooie zuren op waarbij frissere aroma’s zoals lemon curd en grapefruit een mooie aanvulling vormen op de toch al zeer complexe aroma’s. De verfijnde mousse en een eindeloze afdronk tillen deze wijnbeleving naar een nog hoger niveau. Deze wijn zou je in een normaal wijnglas moeten schenken om optimaal van de complexiteit te kunnen genieten.
Wijn-spijs: wonton met gevogelte, paddenstoel en truffel. Gebakken heilbot met geroosterde bloemkool, beurre noisette en gefrituurde kappertjes
Pinot brut rosé • Wijngoed Thorn | 2021
Altijd een feestelijke aanblik, een parelende roséwijn. Aroma’s van rood fruit zoals aardbei, framboos en rode kers, met ook een touch van citroenzeste en rode appel, worden naadloos aangevuld door secundaire tonen van biscuitjes en toast. Eigenlijk dus de lekkerste aardbeienvlaai op harde wenerdeeg maar dan in bruisende vorm!
Wijn-spijs: Aperitief (vb. San Daniele) Tataki van tonijn met granité van watermeloen
Blanc de Blancs • Domein de Wijngaardsberg | 2020
Nederlandse blanc de blancs met aangename fruitige aroma’s van onder andere perzik, appel, peer en abrikoos maar ook secundaire tonen zoals brioche, citroenyoghurt, biscuit en perzikentaart. In de mond komen daar nog een frisse tonen van citroen en grapefruit bij. Verfijnde mousse, fijne zuren, mooie complexiteit!
Wijn-spijs: Aperitief! Garnaaltjes, kreeft, gebakken, coquilles, gezouten macadamianoten, Serranoham, …
Rosé Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2022
Mooie roze kleur die de aandacht meteen leidt naar de frambozen, rode kersen en bosaardbeien in het glas, heerlijk aangevuld met tonen van brioche, toast en karamel. De frisse zuren, die in de smaak de fruitigheid nog meer onderstrepen, worden goed gebalanceerd door de dosage en dragen de wijn naar een lang aanhoudende afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief: prikker tomaatjes-mozzarella-basilicum met extra vierge olijfolie. Meloen met bellota.
Zwarte Parel • Wijnkasteel Genoels-Elderen | 2022
Deze elegante blanc de blanc heeft in de neus frisse aroma’s van rode appel, citroen (zeste!), perzik en kersenbloesem maar laat ook zijn opvoeding goed zien in de vorm van biscuitjes, appelkoeken, madeleines en gebakken appel. De eerste aanzet in de smaak is fris fruitig met citroen, mandarijn en een aangenaam grapefruitbittertje, vervolgens neemt de afdeling patisserie het over met onder andere brioche, appelcake en citroenbiscuitjes. Kort samengevat: frisse zuren, mooie balans, verfijnde mousse, lange complexe afdronk, heerlijk aperitief!
Wijn-spijs: Aperitief! Oesters, fruits de mer, gezouten macadamianoten, jonge Comté
Blanc de Blancs • Domein de Wijngaardsberg | 2021
Nederlandse blanc de blancs met aangename fruitige aroma’s van onder andere reine claude, appel, perzik en citroen maar ook mooie secundaire tonen zoals brioche, yoghurt, biscuitjes en een vleugje amandel. In de mond komen daar nog een frisse tonen van citroen en grapefruit inclusief aangenaam bittertje bij. Fijne zuren, goede balans, mooie complexiteit!
Wijn-spijs: Aperitief! Gezouten macadamianoten, blini met zalm, garnaaltjes op toast, …
Brut • Domein de Wijngaardsberg | 2021
Het aandeel Pinot Noir in deze blend blijft niet onopgemerkt voor onze neus: rode kers en aardbei, maar ook rode en gele appel en perzik. Uiteraard beïnvloedt de rijping sur lattes ook de aroma’s in de vorm van brioche en biscuitjes met een hartige touch. Heerlijke balans tussen de mooie opwekkende zuren en de goed uitgebalanceerde dosage. Aangename lange afdronk.
Wijn-spijs: Aperitief! Bellota, gerookte amandelen, gezouten pistachenootjes, …